Indiana Jones og den forkerte slutning

4.0
Manden med hatten og pisken er tilbage, og endda i rigtig fin stil. Indiana Jones har altid været synonym med vilde adventure-film, men i fireren går Spielberg og Lucas helt over i rendyrket pulp. Der er øjeblikke i "Kingdom of the Crystal Skull", hvor al logik er smidt over bord - men det passer jo fint til genren. Og resultatet er en vældigt underholdende film, der heldigvis både har plads til lange actionscener og morsomme dialoger.

Plottet i fireren handler om titlens krystalkranium, der stammer fra en sagnby i Sydamerika. Indy bliver kontaktet af én af sine gamle veninders søn, der beder om hjælp til at finde sin mor, som sammen med en gammel arkæolog-kollega er blevet væk nede sydpå. Det bliver til et eventyr i junglen, hvor heltene hele tiden har en bande onde russere i hælene. Og hvor det i øvrigt også lykkes at få én af de store amerikanske myter flettet ind i historien på ganske elegant og meget pulp-agtig vis.

Når det er russere og ikke nazister, der er efter Indy, skyldes det, at handlingen er sat i 1957. Det udnytter Spielberg til en meget smuk, Technicolor-agtig visualisering af 50'erne i filmens første del, der foregår i USA. Komplet med glade farver, slikkede frisurer og kommunistforskrækkelse (der også giver anledning til et par pip om amerikansk paranoia). Og Shia LaBeouf, der som den unge helt i læderjakke er en tydelig blanding af Marlon Brando og James Dean fra deres store ungdomsfilm.

Det fungerer også fint i starten, når de kommer til Sydamerika, og der for alvor går eventyr i den. Der er bl.a. fine gravkammer-scener og en herlig konfrontation med meget store hærmyrer. Men desværre synes jeg, at filmen knækker i den lange slutsekvens, hvor den aldrig får bygget sig ordentligt op til det store brag. Fordi det bliver lidt for klichéfyldt og dermed forudsigeligt - og for metafysisk på den kedelige måde. Plus at den meget familievenlige epilogscene er ... ja, meget familievenlig.

Cate Blanchett er ellers helt fantastisk som den skarpskårne, onde russerchef, Colonel Doctor Irina Spalko. Det er ikke Blanchett skyld, at Spalko ender med at lide nederlag på en måde, der er ren kliché. LaBeouf er også god som ung helt, og John Hurt er herlig som gal arkæolog. Mens Harrison Ford selvfølgelig bare gør, som han plejer. Stadig overbevisende som 65-årig.

"Kingdom of the Crystal Skull" er en film, der starter på højt niveau og underholder med både action og humor det meste af vejen. Spielberg kan jo sit kram, og den er utroligt flot lavet i billeder og effekter. Men den ryger altså også lige ud over en kant til sidst, så jeg sad med en lidt flad fornemmelse, fordi den ikke blev sluttet helt overbevisende af.
Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige