Alice i Sydstatsland

5.0
Terry Gilliams seneste film har været næsten tre år om at finde vej til danske biografer - og er her så kun i én enkelt kopi med norske undertekster. Det er en film, der i ekstrem grad har delt vandene blandt internationale anmeldere, især på grund af sit kontroversielle indhold. Som der står i censur-noten på IMDb: "Rated R for bizarre and disturbing content, including drug use, sexuality, and gruesome situations - all involving a child."

Jeg synes, det er en fremragende film. Den er baseret på Mitch Cullins kultroman af samme navn, som handler om 10-årige Jeliza-Roses oplevelser den sommer, hvor hun bor alene i et faldefærdigt hus langt ude på landet i Sydstaterne. I starten bor hun i byen hos sine to narkoman-forældre, men da moderen dør, tager faderen hende med ud til sin mors hus - og der ender Jeliza-Rose så alene sammen med sine fingerdukker, der er lavet af Barbie-hoveder. Og muligheden for at gå på opdagelse hos de sære naboer.

"Tideland" er virkelig weird. Den er næsten en absurd parodi på socialrealisme, fordi Jeliza-Rose kommer fra en familie, der er så dysfunktionel, at man tror, det er løgn. Men samtidig har den en dybt alvorlig, rørende og skræmmende bund. Og den lægger sig i naturlig forlængelse af stort set alle Gilliams øvrige film, ved at den handler om, hvordan hovedpersonen som både forsvar og eskapisme lever sig ind i en total fantasiverden (med masser af referencer til især "Alice i Eventyrland").

"Tideland" er ikke mindst fantastisk lavet rent visuelt. Jeliza-Roses fantasiverden bliver flot visualiseret, samtidig med at man hele tiden har en fornemmelse af, at det her foregår i den virkelige verden, hvor folk bare kegler rundt og er mærkelige. Det er både morsomt, fascinerende og foruroligende på én gang, og der er voldsomt dystre undertoner af seksualitet og misbrug igennem hele historien. Gilliams film har altid været sære, men det her er efter min mening det mest vanvittige univers, han endnu har sat på film. Der er virkelig flere holy fuck!-øjeblikke i "Tideland".

10-årige Jodelle Ferland er fantastisk i hovedrollen som den desperat kreative pige, der taler med sine dukkehoveder - men også Janet McTeer, Brendan Fletcher og Jeff Bridges er stærke i deres biroller.

Der er en lille smule tomgang i historien undervejs, så filmen kunne måske være skåret en 5-10 minutter til. Men det tager ikke meget fra en stor og meget særegen oplevelse, der - heldigvis - viser, at Gilliam kun behøvede én film til at rejse sig efter den kiksede "The Brothers Grimm".
Tideland