The Dark Knight Indeed

6.0
SPOILERS her og der

Komikeren og skuespilleren Denis Leary sagde engang: "Sell the drugs to the right fucking people" Hvis stofferne repræsenterer superhelte så er Christopher Nolan en af de rette folk til at føre dem ud på lærredet for ham, Goyer og bror Jonathan Nolan har i den grad overgået sig selv med denne fuldstændig perfekte fortsættelse til den sublime Batman Begins.

Når der har været så meget hype omkring en film og den stryger til tops på imdb den samme dag den får premiere vokser ens skepsis når man endelig sætter sig i biografsædet, men den skepsis forvandler sig til jubel og beundring for hvordan Nolan kan indkorperere en så aktuel og rammende historie i et superhelteunivers.

Siden Begins har duoen Jim Gordon og Batman fået en stærk allieret i den reelle og ivrige statsadvokat Harvey Dent som hurtigt får tilnavnet The White Knight for han opererer ikke med brutale midler og gadgets om Batman men istedet udkæmper han hårde kampe mod Gothams organiserede kriminalitet i de store retssale.

Men det onde har også fået nyt ansigt: Den mystiske Joker som snart får panikken til at sprede sig i gotham og lidt efter lidt begynder den ellers så ubrydelige alliance mellem Gothams "gode" borgere at brydes i takt med at Jokerens forbrydelser bliver mindre spøgefulde og mere fatale.

Man bliver allerede i den første scene klar over at dette ikke er Burtons gotiske eller Schumachers flashy Batman univers vi har med at gøre her. Folk falder som fluer i det hærgede Gotham og forbrydrene har endog en chance for at vinde.

Men hvem er egentlig skurkene? For midt i de store eksplosioner, nærkampe og skuddueller gemmer der sig en etisk historie om rigtigt og forkert. Batman repræsenterer Gothams politimand som mener at alt og alle bør overvåges mens Jokeren repræsenterer det frie, anarkistiske og kaotiske og disse to figurers sammenstød på lærredet slår simpelthen gnister hvadenten det drejer sig om dialog eller action standoffs.

Men tag endelig ikke fejl. På trods af denne kringlede og politiske storyline er der også tilsat alle de krydderier som en blockbuster skal have. Imponerende scenarier, storslået musik og sidst men ikke mindst en imponerende rolleliste.

Hvis vi starter med Bale. Ja, han er endnu engang fuldstændig sublim som The Caped Crusader og tilføjer nye nuancer til sin Bruce Wayne og sikrer sig at vi ikke kun venter på at han ifører sig kostumet.

Heath Ledger... Hvad skal man sige? Han gør Jokeren til helt sin egen og stjæler billedet i hver en scene han er i og det er vemodigt at vide med sig selv at han aldrig kommer til at spille denne eller nogen anden rolle igen. I Ledgers hænder er Jokeren blevet til en voldelig sociopat, der ligefrem får et kick ud af andres lidelser og er stort set ligeglad med penge. Det er som Alfred siger til Bruce: "Some people just want to watch the world burn" og det er man ikke et sekund i tvivl om når man stifter bekendtskab med ham. Og sikken introduktion figuren får. En Oscar værdig præstation, skræmmende og sjov på en gang.

Aaron Eckhart er ligeledes suveræn som den retskafne Harvey Dent, Michael Caine er vidunderlig sympatisk som Alfred, Gary Oldmans rolle som Gordon er mere kødfyldt og interessant end i den første film og Morgan Freeman spiller Lucius Fox som det mest naturlige i verden og man kunne blive ved.

The Dark Knight var en total overhyped film som alligevel formåede at gå hinsides dette og skabe ikke kun en flot sommerblockbuster, men også en dyster og makaber krimi, som tager samfundet i nakken på sin helt egen måde.

Uden tvivl den bedste superheltefilm nogensinde og muligvis en af de bedste film jeg måske har set. Gensynet ligger ikke langt ude i fremtiden!

Et lille PS: Efter et gensyn i weekenden er jeg ikke i tvivl. The Dark Knight har fortjent sin plads på min liste
The Dark Knight