Jeg troede på den, men ...

2.0
*spoilers*

Mulder og Scully er tilbage i en film, hvor tv-seriens hovedforfattere, Chris Carter og Frank Spotnitz, fortsætter deres historie nogle år efter det sidste tv-afsnit. Mulder gemmer sig stadig for FBI, og Scully er blevet hospitalslæge - men de kommer tilbage i aktion, da FBI leder efter en bortført agent og får brug for Mulders viden.

Plottet i "I Want to Believe" er løsrevet fra seriens hovedplot - på den led minder filmen blot om en forlænget version af ét af seriens såkaldte 'monster-of-the-week'-afsnit, som blev afrundet på en enkelt aften. Her spidses tingene til, da de finder massevis af afhuggede lemmer i en tilfrossen sø nær den forsvundne agents hus. Men ellers falder Mulder og Scully bare ind i de gamle roller som henholdsvis troende og tvivlende og fortsætter det store tema om, hvad man tror på, og hvad tro kan gøre. Som også får en parallel i Scullys arbejde på det katolske hospital, hvor hun forsøger at redde en dreng fra en sjælden sygdom.

Fans af serien får primært en udvikling i Mulders og Scullys indbyrdes forhold. Men mange vil sikkert blive skuffet over, at filmen slet ikke kommer ind på aliens, og at plottet viser sig at være en relativt triviel thriller-affære. Det, der foregår, er godt nok både groteskt og klamt, men "I Want to Believe" er overraskende uspændende. Den starter o.k., men der bliver aldrig bygget den nervepirrende usikkerhed op, som gjorde serien så god. Mod slutningen fiser tingene mere og mere ud, der kommer et fladt klimaks - og hov, så er filmen slut ... Det er efter min mening især Chris Carters instruktion, der er ualmindeligt sjusket, for filmen mangler i den grad nerve.

David Duchovny og Gillian Anderson falder let og naturligt ind i de gamle roller, og især Anderson spiller godt. Men bortset fra hyggen ved at gense de to er "I Want to Believe" virkelig en tynd omgang. Jeg synes, det er temmelig skuffende, at Carter og Spotnitz åbenbart ikke kunne finde på noget mere spændende efter at have haft seks år til at tænke sig om.
The X-Files: I Want to Believe