Gedin krimi-action film

4.0
Jeg synes personligt, at folk oftest har lidt for nemt ved at udråbe en film til et mesterværk. Heat er da absolut en ganske udmærket film, med strålende skuespiller præstationer, men så synes jeg heller ikke at den er længere.

Filmen handler primært om "the good guy" politikommisæren (LAPD) Vincent Hanna (Al Pacino) og "the bad guy" Neil McCauley (Robert de Niro), som er ligeværdige modstandere, på hver sin side af loven og netop her udmærker filmen sig, ved at vise et mere nuanceret forhold i et ellers opslidt tema.

Filmen søger at give en anden vinkel på denne genre og det lykkes til dels også, men til gengæld synes jeg at den bliver noget klichéagtig i visse passager. Ligeledes går det til tider hen og virker en anelse konstrueret og forudsigelig - såsom de sædvanlige ægteskabelige problemer med en politikommisær, der aldrig er hjemme og gangsteren der aldrig rigtigt kan binde sig i følelsesmæssige forhold. Den skumle fætter - den ene fra gangsterbanden, som ikke kan holde sig i tøjlerne og ender med at blive stikker. Den ulykkelige datter af politikommisæren (Hanna parret), som forsøger at begå selvmord - etc. Og Neil (Robert de Niro) der ikke kan lade være med at vende bilen til sidst i filmen, hvor han kører mod friheden med den skønne fine kvinde han har mødt, for at hævne sig på det skumle eks-gangsterbande medlem. Ja jeg må erkende, at filmen til tider har karakter af amerikansk fjensynskrimi, men dog absolut på højt plan.

Dog når det er sagt, så må man medgive at det er utroligt flot håndværk der bliver lagt for dagen med sans for de fornemme kameravinkler. Og med skuespillere som kan deres kram, så virker det hele meget realistisk, dog har jeg et enkelt forbehold på den konto, den heftige skudscene på gaden, efter deres sidste bankkup i filmen - ville man i virkelighedens verden gå så meget amok og derved udsætte civiles liv på denne vis??? Det er da et godt spørgsmål, for den måde hvor der bliver skudt henover gader og fortorve, virker rimeligt overdrevet.

Filmen er med sine 2½ time noget lang i det, ikke fordi man direkte kan sige at der findes overflødige scener i filmen, men snarere at det sagtens med held kunne have været komprimeret en anelse. Dog virker de lange scener ikke så dårlige igen da filmen besider en gennenført stemning, men det balancerer på grænsen til at blive langtrukkent. Så alt i alt en rigtig udmærket krimifilm, men altså i min kategori, ikke et mesterværk. Jeg kommer pludselig til at tænke på en anden film i samme genre, som ikke minder om Heat som sådan, men som alligevel har et eller andet til fælles, nemlig The Usual Suspects, sidstnævnte synes jeg dog for det meste undgår klichéer.
Heat