Formidabelt skuespil

5.0
Jeg synes at dette er en herlig, fin og fornem beskrivelse af menneskers forskellige reaktioner på hvad der sker når deres verdensbillede bliver vendt på hovedet. Filmen har virkelig poesi og man er fuldstændigt overgivet til den fantastiske måde tiden og stemningen er indfanget på.

Og med store kvindelige engelske skuespillere som Judi Dench, Maggie Smith, Joan Plowright og Lily Tomlin samt den amerikanske skuespiller Cher, der her brillierer som den rige jødinde (hun kan faktisk godt), er der lagt i ovnen til de helt store emotionelle præstationer.

Historien bliver fortalt gennem den unge Lucas øjne, som han oplevede tiden under anden verdenskrig i Italien. Han er et illegalt barn og da moderen dør og ingen andre vil tage sig af ham, forbarmer en ældre engelsk kvinde sig (Joan Plowright) og tager ham til sig. Og alt går da også mægtigt fint, indtil situationen ændres og de ellers så populære englænderes verdensbillede vendes fuldstændigt på hovedet, da anden verdenskrig bryder ud og fascismen viser sine grumme kløer.

Der er her filmen udmærker sig i sin måde at vise disse brave ældre damers rørende kamp, for at holde fast i deres værdier. Også deres indbyrdes forskelligheder, som før har ligget gemt, kommer op til overfladen her.

Uden at udpensle handlingen, vil jeg bare afslutte med at sige, at selvom der bliver strøget med den flotte palette henover linsen, så det kan virke en anelse glansbilledagtigt til tider, så er dette en af disse sjældne film, der virkelig rører samtidig med at der fortælles en flot historie. Jeg blev i hvert fald positivt overrasket.

En uforståelig overset film.
Te med Mussolini