Skandaledronninger

3.0
Farverigt kostumedrama om de to Boleyn-søstre Mary og Anne, som begge havde et forhold til Henry VIII af England i første halvdel af det 16. århundrede. Denne version af historien er baseret på Philippa Gregorys bestseller-roman og fortæller, hvordan familien presser søstrene til at slå lårene om kongen for at opnå magt ved hoffet.

Mary fandt først vej til kongens seng, men det er Anne Boleyns historie, som er langt mest berømt og havde størst konsekvenser. Hun blev nemlig Henrys anden dronning, efter han havde sendt den første hjem til Spanien - og det var Henrys bryllup med Anne Boleyn, som var den formelle årsag til, at kongen blev ekskommunikeret af paven, og at den engelske kirke blev til den selvstændige Church of England. Annes tid som dronning blev dog kort, for der gik kun knap tre år efter kroningen, før hun blev anklaget for blodskam og halshugget. Forinden havde hun født en datter, der senere kom på tronen som Elizabeth I.

Det er altså et ualmindeligt saftigt stykke historie, der beskrives i "The Other Boleyn Girl", og det er også det klart mest interessante ved filmen. Gregorys udgave af begivenhederne tager sig godt nok en hel del kunstneriske friheder - der er flere scener i filmen, som historikere med sikkerhed kan sige aldrig har fundet sted - men det ændrer ikke ved det overordnede portræt af en dekadent kongemagt, hvor kongens underliv styrer lidt for meget. Samtidig er det en fascinerende historie om udnyttelse og opportunisme, for de to unge adelskvinder sendes jo reelt ud i prostitution for at skaffe penge og magt til familien.

De to søstre spilles af Natalie Portman og Scarlett Johansson, som begge gør det o.k. uden at være helt overbevisende. Måske er de lidt for meget amerikanere til rollerne; de klikkede i hvert fald ikke for mig. Især Portman virker lidt skurrende i sin luskede, grådige udgave af Anne Boleyn - men det hjælper heller ikke, at Eric Bana er endnu blegere som kong Henry.

Der er lavet andre og bedre filmversioner af historien om Henry VIII og hans mange koner, men "The Other Boleyn Girl" er alligevel seværdig. Den misser mange af de større politiske linjer i historien og nærmer sig sæbeopera i nogle passager. Men samtidig er den ganske kompetent lavet hele vejen igennem - især i det afdæmpede, men velfungerende fortælletempo og en gennemført farverig billedside. Og det er altså en historie, som med sine intriger, skandaler og henrettelser fascinerer på det helt basale plan.
Den anden søster