Solid skandinavisk krimi

4.0
Islandsk krimi, hvor en erfaren, småslidt kriminalinspektør efterforsker et mord, der viser sig at have tråde langt tilbage i fortiden.

Ingvar Eggert Sigurdsson er strålende som en slags Islands svar på svenske Beck, der iført sweater og slips borer løs i en sag, som ingen rigtig er begejstret for at få opklaret. Vi er ude på landet på en barsk ø, hvor undergrunden - mýrin betyder marsk - gemmer på råddenskab i form af mord, voldtægt, sygdom og korruption.

Plottet i "Mýrin" er ikke så kompliceret igen, men det er også én af den slags krimier, der i højere grad går efter stemning og realisme i sin skildring af menneskeligt forfald. Forfatter-instruktør Baltasar Kormákur holder en barsk, lettere depressiv stemning hele vejen igennem filmen, godt hjulpet af både Mugisons musik og flotte billeder af Islands rå natur. Der er også fine detaljer i personskildringerne - fx når den ensomme politimand på vej hjem kører forbi den lokale drive-in-restaurant og henter et fårehoved som takeaway.

"Mýrin" er en rigtig fin lille kriminalfilm i bedste skandinaviske stil - men med lidt ekstra i stil og stemning, fordi det foregår på Island.
Myrin (Jar City)