Big Brother på det jævne

3.0
Technothriller, hvor de to hovedpersoner uafhængigt af hinanden bliver ringet op af en mystisk kvinde, der truer dem til at adlyde sine ordrer. Det viser sig hurtigt, at kvinden har adgang til overvågningskameraer og andre elektroniske systemer overalt, og hendes krav medfører snart, at hovedpersonerne har både FBI og militære sikkerhedsfolk i hælene.

"Eagle Eye" er baseret på et ret velkonstrueret Big Brother-plot, for præmissen er, at de amerikanske sikkerhedstjenester har fået adgang til at overvåge alle slags elektroniske dimser og bl.a. kan lytte med gennem slukkede mobiltelefoner. Og derfor er der altså også nogen, der kan misbruge hele systemet. Tekniknørder vil skulle sluge et par kameler, men som helhed hænger plottet faktisk rimeligt sammen. Filmens udtalte pointe er selvfølgelig, at når man indfører nye muligheder for overvågning, skal man også passe på, at de ikke bliver misbrugt.

Men som spændingsfilm letter "Eagle Eye" aldrig for alvor. Den blev aldrig spændende eller vedkommende nok, til at jeg rigtig blev grebet. Den mystiske kvindestemme forbliver meget længe bare mystisk, uden at man får at vide, hvor meget der er på spil (og for hvem). Samtidig bliver hovedpersonerne etableret så hurtigt og skitseret, at man heller ikke kommer til at føle helt med deres desperation, mens de bliver manipuleret rundt af stemmen i telefonerne. Teknisk er filmen også på det jævne - en pæn Hollywood-produktion, som er o.k. fotograferet i mørktonet stil, og hvor actionscenerne også er ret traditionelle. Der er en voldsom biljagt, som bliver effektivt afsluttet på en skrotplads. Og en opfindsomt anderledes jagtscene i en lufthavns bagageterminal. Men det er ikke action, der for alvor imponerer.

Jeg vil give skylden til instruktør D.J. Caruso, for jeg har faktisk siddet med samme følelse efter de andre af hans film, jeg har set - altså en nydeligt produceret, men jævn og ret uinspireret oplevelse. En oplagt sammenligning er Tony Scotts "Enemy of the State", som fungerede på nogenlunde samme præmis som denne her, men bare var meget skarpere udført.

Shia LaBeouf er ellers fin i hovedrollen, hvor han igen viser den naturlige charme, som er godt på vej til at gøre ham til megastjerne. Filmen er også virkelig solidt castet med Michelle Monaghan, Billy Bob Thornton, Rosario Dawson og Michael Chiklis i de andre bærende roller. Men en film af denne type kan skuespillerne ikke løfte alene, og derfor ender "Eagle Eye" på det jævne. En lidt ligegyldig thriller.
Eagle Eye