En lille perle!

5.0
Den nyeste David Cronenberg film er en lille perle. Og godt at se, at han holder den gode stime. Han vælger at fortsætte det gode og tætte samarbejde med Viggo Mortensen (som netop beviser her for alle, at han arbejder bedst under Cronenberg) og atter engang er der kommet et godt resultat ud af anstrengelserne.

Vi befinder os i Londons skumle gader, som styres af mafiaen, stofferne og andre kriminelle aktiviteter, som filmen dykker ned i (og de menneskelige omkostninger som følge). Cronenberg beskæftiger sig endnu engang med identitetskriser – en splittet mand der påtager sig en farlig undercover mission, og kan ikke finde en udvej. Cronenberg løfter sløret for nogle grumme sandheder, som i den grad chokerer. Der er mange alvorlige problematikker, og ingen lette løsninger. Bemærk filmens slutsekvens.

Viggo Mortensen ses i sin livs rolle og fik en fortjent oscar nominering. Han er forrygende, og det samme er Naomi Watts og Vincent Cassel. Filmens mange voldelige scener er lede – ingen som Cronenberg kan fremstille volden som den er. Nemlig grum. Den bedste scene er den i saunaen, hvor der både rives og stikkes i vildskab. Stemningen er generelt grum og mørk.

Men altså, en meningsfuld, fascinerende og tragisk film, med mange spændende temaer på programmet og hvis man gider fordybe sig, så er der virkelig meget at hente på den front. Burde være guf for Cronenberg fans, og filmen blev måske også forbigået ved oscarshowet, selvom den måske ikke er den mest oplagte oscarsluger – men den er ikke desto mindre fantastisk.
Eastern Promises