Bens verden

4.0
Ben er en belgisk teenagefyr med en form for autisme, Aspergers syndrom. Hans forældre forsøger at lade ham leve et normalt liv, men Ben selv er gladest, når han spiller online-rollespillet ArchLord, for der kan han være en helt uden at have problemer med social kontakt. Virkeligheden trænger sig dog på i form af et par klassekammerater fra gymnasiet, som mobber Ben groft og driver ham længere og længere ud.

Som det vel kan anes af ovenstående, er "Ben X" en historie med et vist element af løftet pædagogisk pegefinger - men ikke uden grund, eftersom forfatter-instruktør Nic Balthazar er inspireret af en sag, hvor en autistisk dreng blev mobbet så voldsomt, at han begik selvmord.

Filmen er faktisk Balthazars tredje gennemarbejdning af historien, for han har tidligere lavet den som både roman og skuespil. Her har han så tilføjet nogle elegante filmiske detaljer. Der er fine visuelle effekter, som illustrerer Bens hypersensitive, men indelukkede opfattelse af verden omkring ham. Men mest imponerende er Balthazars brug af grafikken fra ArchLord - via indlagte dialogbokse med kort, inventory, health-barometer og lignende giver det hele tiden en ekstra dimension i beskrivelsen af Ben, og hvordan det er at leve i hans anderledes verden. Det er virkelig godt tænkt - og fedt, at folkene bag ArchLord er gået med til at låne deres univers ud til filmen.

I titelrollen gør Greg Timmermans det glimrende med akavet kropssprog og nervøse rystelser, og der er også en rigtig god bund i skildringen af hans velmenende forældre, som kæmper for at gøre Ben så normal som mulig, men ikke ser, at han faktisk har det bedst i sin fantasiverden.

"Ben X" er en solid film på alle fronter. Den kammer lidt over mod slutningen, fordi slutsekvensen bliver temmelig søgt i sine bestræbelser på at hamre historiens pointer helt ind. Men det forhindrer ikke det her i at være en rigtig god film om mobning.
Ben X