Flerkulturel dobbeltmoral

4.0
Jasira er 13 år gammel og frustreret. Med god grund. Da hendes voksende bryster begynder at tiltrække opmærksomhed fra stedfaderen, bliver Jasiras mor sur og sender hende ud til hendes far i Californien. Hos faderen bliver livet endnu mere besværligt, for han opdrager Jasira efter de normer, han har med fra sit hjemland, Libanon. Samtidig kigger en midaldrende nabo lystent på hans datter, mens Jasira selv finder sin første kæreste og begynder at udforske sin seksualitet.

"Towelhead" er baseret på en roman af Alicia Erian, som selv er datter af en arabisk far og en amerikansk mor. Det giver masser af troværdighed til hendes skildring af, hvor alene Jasira føler sig i en verden af dobbeltmoral og racisme. Især historiens to voksne mænd står for skud: Hendes far, som mistænker alle for racisme, men ikke vil lade Jasira se en sort fyr, og som helst vil forbyde datteren blot at tænke på sex. Og så naboen, der faktisk *er* småracistisk, men ikke kan holde fingrene fra Jasira.

"Towelhead" har mange fine underliggende pointer - fx også om at Bush-regeringens ideologi om at prædike afholdenhed i stedet for at give teenagere seksualundervisning nok ikke er verdens bedste idé. Det er en film, som af et godt hjerte hader enhver form for hykleri og smålighed.

Som helhed er filmen dog også en lidt underlig størrelse. Den forsøger både at være satirisk og sorthumoristisk, samtidig med at den også vil være direkte og provokerende i sin skildring af en 13-årigs spirende seksualitet. Den bevæger sig fra det ene yderpunkt til det andet, og jeg synes aldrig, forfatter-instruktør Alan Ball finder den helt rigtige balance mellem at være in-your-face-alvorlig og så gøre grin med alt og alle. Det kommer til at virke, som om den provokerer for provokationens egen skyld, og det er synd for en ellers begavet fortælling.

Ball må ellers siges at være på hjemmebane i historien - det var ham, som for otte år siden vandt en Oscar for manuskriptet til "American Beauty", og der er mange paralleller mellem de to film. Manuskriptet til "Towelhead" indeholder da også fine scener og gode replikker, men instruktøren Ball er ikke i samme klasse som manuskriptforfatteren.

I den svære hovedrolle som Jasira gør 19-årige Summer Bishil det flot i sin første spillefilm, og jeg var også imponeret af Aaron Eckhart, som formår at gøre den sleske nabo både menneskelig og sympatisk undervejs. Maria Bello har nogle skarpe minutter som Jasiras hysteriske mor, og Toni Collette er vanligt overbevisende som en anden nabo. Til gengæld er Peter Macdissi alt for karikeret som Jasiras far - rollen ville have været hyklerisk og dobbeltmoralsk nok, uden at man fik banket pointerne ind af Macdissis overdrevne mimik.

De svingende skuespilspræstationer understreger blot, at "Towelhead" er en ret ujævn film. Men den er også interessant og tankevækkende nok til at være klart seværdig.
Towelhead