Håndholdt gys ... igen

3.0
Hvis jeg ikke havde set "Cloverfield" og Romeros "Diary of the Dead" tidligere på året, ville jeg nok have været mere imponeret af "Quarantine". Den er endnu en gyser i den stil, der startede med "The Blair Witch Project" - altså hvor historien fortælles gennem et videokamera båret af én af hovedpersonerne.

Rammen i "Quarantine" er en opgang i Los Angeles, hvor en mystisk sygdom er brudt ud. Samme nat følger et tv-hold brandvæsenet på arbejde, og det er gennem deres kamera, vi ser historien. Kort efter at tv-crew, politi og brandfolk er gået ind i bygningen, lukker myndighederne alle udgange, og nu er de så alene med skræmte beboere og en virus, der forvandler både mennesker og dyr til frådende, aggressive monstre.

"Quarantine" er en genindspilning af den spanske "Rec" fra 2007. Den har jeg ikke set, men den amerikanske udgave lader til at være en særdeles trofast kopi - bortset fra at "Rec" havde nogle religiøse overtoner, som må have givet historien lidt mere kant.

Ellers går det efter den nu velkendte formel med rystet håndholdt kamera i halvmørke og skumle ting, der anes kort i baggrunden for siden at kaste sig direkte ind i linsen. Det giver flere stærke chokeffekter, og "Quarantine" er generelt lavet med en fin sans for det visuelle og 'sjove' detaljer i billederne.

Men sammenlignet med en film som "Cloverfield" er det nu en halvtynd omgang. Hvor "Cloverfield" tidligt fik etableret sit overordnede plot, går det meste af "Quarantine" med at spæne rundt og bekæmpe eller flygte fra syge galninge, mens forklaringen på, hvad der egentlig foregår, kun kommer som en ligegyldig krølle til sidst. Og hvor "Cloverfield" havde en stor styrke i den måde, den skildrer sine personer og deres indbyrdes forhold på, kommer man aldrig rigtig ind på livet af dem i "Quarantine". Kameramanden forbliver en funktion uden personlighed, og selv om Jennifer Carpenter bliver fint etableret som 'sassy girl reporter', der i starten kan klare de småbrovtne brandmænd, bliver det ikke brugt til meget, efter der er gået panik i alting.

"Quarantine" er ganske vellavet på flere punkter, men ligner altså ret meget noget, vi har set før. Så den er vist mest til hardcore gyserfans.
Quarantine