Eventyragtig børnefilm

3.0
Der er lagt enorme kræfter i skabelsen af "Stuart Little". Den nyeste og mest avancerede teknologi er brugt, og det har givet imponerende resultater, som også resulterede i en Oscarnominering

"Stuart Little" er navnet på familien Littles seneste medlem. Hr. og fru Little (Hugh Laurie og Geena Davis) har besluttet at adoptere en lillebror til deres søn John (Jonathan Lipnicki), og da de ser Stuart, er de slet ikke i tvivl om, at han er den rette til deres lille familie. John bliver imidlertid skuffet ... Stuart er nemlig en mus. Han vil slet ikke vide af den "lille ny", og et yderligere problem opstår med familiens kat Snebold, der allerhelst så Stuart ligge og sprælle nede i sin mave. Stuarts nye liv bliver derfor en kende kompliceret, han må bl.a. en tur i vaskemaskinen, men slipper dog med forskrækkelsen og en forkølelse. Nu er Stuart heldigvis en fyr med gåpåmod, og han giver aldrig op. Han prøver ihærdigt at vinde Johns hengivenhed, og det lykkes efter at Stuart viser sine evner som styrmand i en forrygende kapsejlads. Nu er alt ren idyl - ak nej - for katten er jo stadig ikke tilfreds. Han går derfor til sine vildkatte-bekendtskaber, og de udtænker en lumsk plan, der fører til dramatiske begivenheder.

Kun for børn
"Stuart Little" er en børnefilm. En eventyrfortælling med perfekt familieidyl, lagt i smukke, farvestrålende og gammeldags rammer. Filmen er en fryd for øjet, og animationen er helt i top. Stuart er simpelthen så levende og naturlig, at man ikke tænker på, at han kun eksisterer pga. computere og kloge folk. Men det bedste er næsten kattene, for de er nemlig rigtige, og det har kostet kræfter at få dem til at udføre de rette bevægelser på det rette tidspunkt. Selv deres ansigtsudtryk ser ud til at passe til de forskellige situationer, og der er mange gode scener med dem og Stuart.

Masser af morale
Selvfølgelig er der en morale: Man skal acceptere folk, der ser anderledes ud end en selv. Det er derfor vigtigt, at man får sympati for den lille mus (det må jo ikke virke underligt, at han blev valgt fremfor et menneske), men det er heller ikke svært, for han ser ret så kær ud i sit gammeldags jakkesæt, og børnene vil elske ham. Valget af drengen Lipnicki er også godt, da man helst ikke må blive alt for stødt over, at han i starten har det svært med, at Stuart er en mus. Men det er vanskeligt at blive sur på lige præcis den dreng, for Lipnicki er en af de sødeste og mest charmerende børneskuespillere lige nu. Hvis man så ham i "Jerry Maguire" (1996) kan man ikke andet end elske ham.
Man kan også lære, at det at tabe ikke behøver at være en dårlig ting ... ja, i "Stuart Little"-land er der lutter gode værdier.

Den danske tale fungerer udmærket og er selvfølgelig en god ting for børnene, men ellers er originalversionen altid at foretrække frem for dubbing, der virker kunstigt. I dette tilfælde er det dog nødvendigt, for "this one is for the kids", og de vil helt sikkert synes, at filmen er en sjov og hyggelig oplevelse. Andre kan se den for animationens skyld, for den er helt fantastisk.
Stuart Little