Bedre end sit rygte

4.0
Bryan Singers film om attentatet mod Hitler har fået utroligt meget negativ foromtale. Først var diverse mennesker sure, over at Tom Cruise fra Scientology havde hovedrollen, så startede rygterne om en katastrofalt dårlig film, og så blev premieredatoen flyttet så mange gange, at det syntes at bekræfte, at den var pinlig. Men nu kommer den altså, og det viser sig, at der slet ikke var grund til at være så muggen over den. Det er nemlig en glimrende film.

"Valkyrie" fortæller historien om den tyske modstandsbevægelses sidste og største forsøg på at tage magten fra nazisterne. Den 20. juli 1944 forsøgte de at myrde Hitler med en bombe og samtidig gennemføre et militærkup i Berlin. Den episode har Singer omsat til en afdæmpet, detaljeorienteret spændingsfilm, der bestemt fanger interessen - og formår at være ganske spændende, selv om vi godt ved, hvordan det ender.

Komplottet bygges fint op, så man forstår, at det ikke var nogen dum plan, oberst Claus von Stauffenberg havde lagt. Det var rigtig godt tænkt, at de kunne vende det nazistiske systems hierarkiske opbygning og soldaternes lydighed mod systemet selv. Med omdrejningspunkt i Operation Walküre, som var nazistatens plan for, hvad der skulle ske, hvis Hitler blev dræbt - og som modstandsfolkene snedigt ville bruge til at kuppe hele systemet. Og det var faktisk forbandet tæt på at lykkes for dem.

Man får aldrig præsenteret modstandsfolkene som andet end netop det: Folk, som vil af med Hitler og redde Tysklands ære. Der er ingen dybere motivation, men det er selvfølgelig heller ikke så nødvendigt, når det handler om at fjerne en diktator af den kaliber. Jeg nåede dog at spekulere på, hvordan Tyskland mon havde set ud i dag, hvis de her adelige militærmænd af den gamle skole havde haft held til at genindføre kejserriget midt i det hele. Men det er ikke filmens fokus. "Valkyrie" er en heltefortælling om nogle mænd, der prøvede at gøre noget godt midt i undergangen.

Singer holder som nævnt filmen på et ret afdæmpet niveau, med stor respekt for de historiske detaljer. Både med hensyn til handlingen og iscenesættelsen af Tyskland anno 1944. Næsten alle medvirkende går i stramt tilknappede uniformer, nazisternes monumentalistiske stil går visuelt gennem hele filmen, og filmholdet har gjort et flot stykke arbejde med at genskabe vigtige historiske steder som Berghof og Wolfsschanze. Og jeg har da aldrig set så mange hagekors på så kort tid!

Min største anke mod filmen er så faktisk hovedrollen, for jeg synes ikke, Tom Cruise passer som von Stauffenberg. Han tror tilsyneladende, at han kan køre den hjem på star quality a la Hollywood, men der er altså meget langt fra actionhelten Cruise til mit billede af en klassisk skolet tysk adelsmand og officer. Der mangler simpelt hen nuancer og nerve i hans spil. Til gengæld har Singer så hentet en imponerende samling britiske skuespillere ind til birollerne. Komiske stjerner som Bill Nighy og Eddie Izzard er overbevisende som seriøse kupmagere, og Tom Wilkinson, Kenneth Branagh og Terence Stamp gør det også fint som medsammensvorne.

"Valkyrie" er en solid historisk spændingsfilm, som overraskede mig positivt. Selv om den nu godt kunne have brugt en anden mand i hovedrollen.
Operation Valkyrie