Oplev kan være stolt

4.0
Disclaimer: Jeg har ikke læst Stieg Larssons Millennium-trilogi, så jeg skal ikke kunne sige, om Lisbeth Salander ser korrekt ud og den slags.

Men det her er altså filmatiseringen af første bind i Larssons store krimihit, hvor en berømt journalist og en sortklædt kvindelig hacker danner et umage par i efterforskningen af en 40 år gammel mordsag. Hyret af en ældre rigmand, som brændende ønsker at få svar på, hvem der dræbte hans yndlingsniece.

De afdækker en ualmindeligt grum mordsag, og som film bliver "Män som hatar kvinnor" derfor en gusten omgang - for instruktør Niels Arden Oplev sætter meget direkte billeder på Stieg Larssons dystre vision. De danner skarpe højdepunkter i en film, der kommer langt omkring på sine 150 minutter. Larssons bøger er jo nogle ordentlige klodser, men selv om der må være skåret en del fra til filmversionen, holder den sig stadig i den klassiske svenske krimistil, hvor samfunds- og miljøskildringen er næsten lige så vigtig som selve krimigåden. Oplevs gode instruktion holder et flot tempo gennem det meste af filmen - den er lidt tung et par steder, men hver gang kommer den hurtigt i gear igen, så det er kun de sidste minutter med lidt for mange slutninger, der for alvor virker træge. Ellers er det en flot sammenskruet kriminalfilm, hvor det lykkes at gøre det reelt spændende, når hovedpersonerne roder rundt i gamle papirer og fotos, og hvor persongalleriet også er velfungerende.

Blandt personerne er det Noomi Rapace, der med sort tøj, piercinger og tatoveringer rager op som hackeren Lisbeth Salander. Hun spiller virkelig godt, det meste af tiden med et udtryksløst stenansigt, hvor kun hurtige øjenbevægelser markerer, at hun tænker lynhurtigt - inden hun pludselig eksploderer i raseri i korte øjeblikke. Som hendes journalistmakker gør altid solide Michael Nyqvist det også rigtig godt, og det er i det hele taget en film med masser af solidt svensk skuespil - også fra bl.a. Sven-Bertil Taube som rigmanden og Björn Granath som den politimand, der havde sagen 40 år tidligere.

"Män som hatar kvinnor" er en virkelig velfungerende, flot produceret krimi med internationalt snit. Mine største forbehold handler i virkeligheden nok om Larssons forlæg, for jeg synes, der er lidt tendenser til genreklicheer og melodrama. Filmens skurke er fx så ensidigt onde og sexistiske, at man næsten skulle tro, man befandt sig i en Liza Marklund-filmatisering. Men samlet set er det en medrivende, spændende og underholdende genrefilm, der helt sikkert bliver en stor succes.
Mænd der hader kvinder