Tegneserien der ikke kunne filmatiseres!

5.0
Efter at være kommet hjem fra Århus i nat fandt jeg mig selv stadig funderende over filmen jeg lige havde set. Det var en utrolig visuel oplevelse der overgik alle mine forventninger.

Jeg vil forsøge at gøre denne anmeldelse så "spoiler free" som muligt.

Jeg tror ikke jeg behøver at fortælle om historien da de fleste der ser filmen sikkert allerrede kender til det litterære mesterværk "Watchmen". Ihvertfald kan jeg allerede nu pointere over for læserne af denne anmeldelse at filmen helt klart er bedst hvis man har et nogenlunde kendskab til tegneserien.

Historien er og bliver en kompliceret omgang detektivarbejde der ind imellem godt kan blive en tand for anvanceret. Det er her en af filmens få svagheder ligger. Det er meget nemt for den del af publikum der er uerfaren med Watchmen historien at "fare vild" i filmens krænglede univers da dette til tider godt kan virke en smule uoverskuelig.

Ikke desto mindre er filmens historie uhyre interessant og tankevækkende hvis man først forstår den, og filmen giver massere at tænke over efter man er kommet ud af biografens mørke. Filmens skuespillere gør det også rigtig godt. Specielt Jackie Earle Haley gør det fortrineligt som film noir helten Rorschach. Night Owl og Silk Spectre's karakterportrætter rammer ligeledes også tonen fra tegneserien perfekt og resten af hovedrollerne synes troværdige og "realistiske".

Jeg kommer ikke udenom at skrive et par ord om filmens visuelle side som simpelthen er genial. Filmens billeder grænser til et direkte mesterværk når man snakker scenografi og specielt "fængselscenen" imponerer stort. Filmens univers er generelt badet i flotte skygger der sætter tonen for filmens alvorlige temaer og Snyder har i den grad formået at implamentere tegneseriens specielle visuelle side i hans nye film-udgave.

Filmens struktur er som bekendt meget specielt da der er meget spring i tid og dette kan godt medvirke til, at det til tider bliver svært at følge med. Dog formår Snyder at få alle de løse ender til at gå op i en højere enhed og forsøger ihærdigt at forklare publikum hvad der sker i filmen via lange monologer fra filmens hovedpersoner. Dette kan måske virke trættende på visse personer, men hvis man forstår temaerne i filmen får man hurtigt en følelse af ren og skær æresfrygt for filmens overordnede budskab som jeg vil undlade at kommentere yderligere på af frygt for spoilers.

Alt i alt må jeg sige at jeg var meget skeptisk over for dette filmprojekt. Det er flere gange blevet sagt af de mest "hardcore" fans af tegneserien at denne umuligt kunne overføres til det store lærred. Min skepsis har dog vist sig at være ganske unødvendigt da filmen både på et underholdnings - såvel som et visuelt niveau formår at brilliere i en sådan grad at man må bugge sig i støvet for Snyders arbejde med at skabe en mesterlig"comic book movie". Jeg kan varmt anbefalde filmen til alle der har lyst til at se en rigtig tankevæggende og visuel genial film. Dog "kræver" filmen at publikum koncentrerer sig for at holdy styr på filmens fortællerstruktur og store temaer.
Watchmen er og bliver genial!
Watchmen