Tvangsægteskab for adelige

3.0
Historisk drama med et pænt skud feminisme, hvor Keira Knightley spiller hertuginden af Devonshire, som i slutningen af det 18. århundrede var én af Londons førende societydamer. Hun var kendt som modeikon og spillefugl og brugte bl.a. sin position til at støtte whiggerne (det mest frisindede af datidens to store engelske partier).

Filmen koncentrerer sig dog mere om hovedpersonens privatliv. Hendes arrangerede ægteskab var ikke lykkeligt, og det endte med, at hertugen tog sin kones bedste veninde som elskerinde og også installerede hende på slottet. Men da hertuginden forelskede sig og selv indledte en affære, blev hendes mand rasende og stoppede den med trusler om at ødelægge deres liv.

Det er selvfølgelig et fint lille trekantsdrama, som effektivt udstiller datidens kvindeundertrykkelse. Men jeg må indrømme, at jeg var lidt skuffet over, at filmen ikke ville mere end det - selv om den i øvrigt skal have ros for at være usædvanligt tro mod de historiske fakta. Man forstår hurtigt, at hertugen er en følelseskold skiderik, og så udvikler tingene sig ikke voldsomt meget derefter. Jeg kunne godt have tænkt mig at se lidt mere til datidens væsentlige politiske debat, som hovedpersonen også var en del af.

"The Duchess" er et ganske glimrende historisk drama, som nok mangler lidt bid, men om ikke andet er utroligt flot lavet - den vandt da også en Oscar for bedste kostumer. Knightley gør det udmærket i hovedrollen (selv om jeg efterhånden får en smule fnidder af hendes jeg-spiller-kostumedrama-mund), og Hayley Atwell er også fin som hendes bedste veninde og rival. De overskygges dog begge af Ralph Fiennes, som er i virkelig god form som hertugen og formår at gøre rollen menneskelig, selv om han er så kold og usympatisk.

En sjov historisk detalje, som slet ikke bliver i nævnt i filmen, er for øvrigt, at hertugindens elsker, den senere premierminister Charles Grey, også var manden, der lagde navn til Earl Grey-te.
The Duchess