Hvad er et "rigtigt liv"?

5.0
Hvad driver os mennesker? Hvad er et ”rigtigt levet liv” og hvordan opnår man et sådant? Disse er nogle af de væsenligste spørgsmål der står tilbage, efter rulleteksterne har afsluttet Laurent Cantet’s fremragende lille filmperle ”Dobbeltliv" (Time Out).

Der vil uheldigvis aldrig være et entydigt svar på ovenstående spørgsmål, sandheden skal derimod ubelejligt nok findes hos en selv.

Hvorvidt man så, i forsøget på at skabe sig en ordentlig tilværelse, vælger at leve sit liv oprigtigt eller falsk, er et meget interessant omdrejningspunkt og afsæt for
Laurent Cantets film "Dobbeltliv"

Vores hovedperson Vincent (stærkt spillet af Aurélien Recoing), har i hvert fald valgt at leve sit ”rigtige liv” i skyggen af sandheden. Han har hustru, tre børn, villa og et godt helbred. Ja, der mangler vel egentlig kun vovsen, for at fuldende billedet af det perfekte liv anno 2005.

Men noget mangler, noget ingen umiddelbart kan se. Vincent er blevet arbejdsløs, fyret fra sit job, pludselig udenfor og identitetsløs.
I forsøget på at fortrænge dette faktum, bevæger han sig ud på et sidespor. Lever et såkaldt dobbeltliv. Familien ved intet, så i lykkelig overbevisning tager Vincent af sted på ”arbejde” hver dag. Hvilket vil sige, at han dagligt kører rundt på må og få, besøger virksomheder, går i butikker m.m. Alt imens han over mobiltelefonen, punktligt underretter sin hustru om hvor mange kundemøder han skal tilgodese den pågældende dag, og hvornår han tidligst vil være hjemme igen.

Løgnen vokser sig langsomt større og større, Vincent låner penge af sin far (under falske forudsætninger). Han ”låner” eller rettere bondefanger tidligere kollegaer, til at give ham penge. Således fortsætter hans deroute.

Løgnen har til sidst fået så meget tag i Vincent, at han efterhånden selv er blevet ét med løgnen - overbevist om sin egen falske identitet (skildret på forunderlig vis i konfrontationen med hustruen og børnene).

Hvordan filmen ender, skal jeg ikke afslører her, dog vil jeg pointere at Vincents flakkende mimik i slutscenen, én gang for alle cementere ideologien om hvordan et ”rigtigt liv” skal leves - denne scene er filmfortælling på et meget højt niveau, det er simpelthen fremragende instrueret.

Laurent Cantet har med ”Dobbeltliv" (Time Out) skabt en film, i øvrigt til dels bygget på virkelige hændelser, der vil meget mere end bare at underholde sit publikum. Dette er en film, du kan ”risikere” at blive klogere af. Anbefales varmt.
Dobbeltliv