Fascinerende fransk gangsterfilm

5.0
Første halvdel af Jean-Francois Richets store gangsterbiografi om Jacques Mesrine skildrer hovedpersonens liv i 60'erne. I 1960 kommer han tilbage til Frankrig efter at have været soldat i den brutale algeriske frihedskrig. Hjemme i Paris har Mesrine svært ved at falde til i et normalt job, og via en gammel ven kommer han i kontakt med en hovedfigur i den parisiske underverden. Det bliver startskuddet til en vild gangsterkarriere, som for denne films vedkommende slutter med, at Mesrine må flygte til Canada. Men derovre kan han heller ikke holde sig i skindet og ender med at blive udråbt til 'samfundets fjende nr. 1'.

"L'Instinct de Mort", som etteren her hedder på fransk, er en vild tur gennem Mesrines brogede liv. Det er en gangsterfilm, men ikke en film om specielt organiseret kriminalitet - tværtimod er Mesrine i høj grad en mand, der lever fra hånden til munden. I denne film skifter han mellem at leve i luksus, være nødt til at tage manuelt arbejde og sidde i fængsel, afhængigt af hvor godt det går med kuppene. Filmen glorificerer ikke ligefrem Mesrines liv, men gør fx en del ud af at vise, hvordan hans kriminelle løbebane får hans pæne spanske kone til at skride med børnene.

Handlingen i "L'Instinct de Mort" er opbygget meget episodisk. Der må have været mange spændende episoder at vælge imellem fra Mesrines liv, for Richet klipper brutalt fra sted til sted og lader seeren om selv at fylde mellemrummene ud. Jeg synes, det fungerer udmærket, men filmen kan nok være en lidt forvirrende oplevelse, også fordi den samtidig er et tidsbillede med lettere indforståede referencer. Den kommer fx både omkring det nære forhold mellem den franske underverden og den højrenationalistiske terrorgruppe OAS, usle forhold i canadiske fængsler og Québecs Befrielsesfront. Det er også på det punkt, Richets instruktion er svagest, for "L'Instinct de Mort" har en tendens til at miste fokus og dvæle lidt rigeligt ved detaljer i handlingen - selv om det generelle billede af 60'erne i øvrigt er flot iscenesat.

Men det er en virkelig spændende film, som fortæller sin hovedpersons historie med masser af dramatiske højdepunkter. Og som ikke mindst nyder godt af Vincent Cassel i hovedrollen - han er fremragende som Mesrine, der godt nok var en brutal, morderisk, mandschauvinistisk psykopat, men alligevel fascinerer med sin jagt på La Gloire, hæderen, i Cassels skikkelse. Ud over Cassel er der fine roller til bl.a. Gérard Depardieu som gangsterboss, Roy Dupuis som selvbestaltet canadisk frihedskæmper og Cécile de France som den kæreste og røverpartner, Mesrine finder sammen med i slutningen af 60'erne.

Jeg er imponeret over, hvor god en film der er kommet ud af den her franske gangster, jeg aldrig før havde hørt om - og glæder mig meget til anden halvdel, som får premiere om tre uger.
Public Enemy No. 1