Jean-Claude i Tibet

3.0
Der er kampsport og eventyr i Jean-Claude Van Dammes instruktør debut.

I sin instruktørdebut "Udfordringen" vender Jean-Claude Van Damme næsten tilbage til rødderne. På mange måder minder "Udfordringen" om hans gennembrudsfilm "Bloodsport" fra 1987. Begge films handling udpiller omkring en kampsportskonkurrence eller rettere handlingen ér konkurrencen. Men også kun næsten. "Bloodsport" var vitterlig kun en kampsportskonkurrence, mens "Udfordringen" er pakket ind i en kulørt historie om svindlere og eventyrere i 20'ernes Tibet.

Chris Dubois (Jean-Claude Van Damme) er anfører for en gruppe gadebørn i New York. Efter at have raget uklar med politiet og en lokal gangsterchef må han flygte og ender som blind passager på et skib, der smugler våben. Der henslæber han en slavetilværelse indtil skibet overmandes af piraten og svindleren Lord Dobbs (Roger Moore). Dobbs, der altid øjner en god handel, ser straks Chris' potentiale som fighter og sælger ham til mr. Kao (Aki Aleong) på Muay Thai Island. Der oplæres Chris i Thai-boksning.
På dette tidspunkt afholdes, der i den glemte by i Tibet en hemmelig kampsportsdyst, ghang-gheng, hvor de bedste fightere fra hele verden indbydes til at kæmpe om førstepræmien, en kæmpestor drage af massivt guld. Dobbs og Chris mødes ved et tilfælde til en turnering i Bangkok. Sammen lægger de en plan, der går ud på at ved at narre den amerikanske sværvægtsmester Max Devine (James Remar) for gennem ham at komme med til turneringen og stjæle den gyldne drage. Men den planlægning holder selvfølgelig overhovedet ikke...

"Udfordringen" er ren tegneserie fra ende til anden - og det lykkes forbløffende godt. Filmen har et enkelt stiliseret univers. Der dvæles ikke i de enkelte scener eller ved folks motiver - med få men effektive virkemidler fortælles det væsentligste. Personerne er typer, uden at de dog bliver papfigurer uden smag. Det er et rigtigt eventyr i Kong Salomons miner-stilen med hemmelige byer, dristige eventyrer og uvurderlige skatte.
Mest af alt bringer filmen dog minder frem om Tintins univers (Jean-Claude Van Damme er vel ikke belgier for ingenting). Hovedpersonen Chris er ung og renhjertet og omgivet af en række ekcentriske bipersoner, som den charmerende men upålidelige svindler Lord Dobbs og hans hjælper Harry (Jack McGee), hele galleriet af deltagerne i komkurrencen fremstilles karikeret, men ganske morsomt gennem deres nationalietet - f.eks. kæmper skotten iført kilt. Eneste minus i persongalleriet er Janet Gunn som en aldeles farveløs og kedelig amerikansk journalist, men Tintin kunne heller aldrig finde ud af det med kvinder. Så hvis man kan lide kampsport og Tintin, byder "Udfordringen" på halvanden times uforpligtende underholdning.
The Quest - udfordringen