Apartheid med aliens

4.0
Hvor er det fedt at se en virkelig original sci-fi-film. For det er "District 9" nemlig - især i sin præmis, om at et rumskib fyldt med flygtninge for 20 år siden parkerede over Johannesburg. I filmens nutid er de mærkelige, reje-lignende rumvæsener interneret i en flygtningelejr, som myndighederne vil flytte "i sikkerhed" 200 km væk fra storbyen.

"District 9" har så form som en dokumentarudsendelse om, hvad der skete under flytningen. Centreret om den fjumrende embedsmand, der får ansvaret for operationen, fordi hans svigerfar er chef for firmaet. Især starten af mockumentary'en er virkelig overbevisende og sætter flot scenen, ved at den lige ridser rumvæsenernes historie op fra begyndelsen. Dermed banker den også historiens temaer grundigt fast, for "District 9" har selvfølgelig nogle meget åbenlyse paralleller til apartheid og nutidens flygtningepolitik. På den led er det en særdeles kras film, som fuldstændig uden omsvøb viser fremmedhad og umenneskeliggørelse i aktion. 'Rejerne' lever fx af kattemad, skal have tilladelse til at få børn og bliver groft udnyttet af de nigerianske banditter, der styrer lejrens sortbørshandel.

Det er så også en meget sort-hvid film. Man er ikke et sekund i tvivl om, hvem der er gode og onde, og begge sider er karikerede - for hovedpersonens vedkommende endda ud i ren inkompetence-slapstick i billedet af den glade bureaukrat, der bare følger reglerne. Cirka halvvejs begynder filmen desuden at bryde med sin mockumentary-form og bliver til en actionfilm. Som så til gengæld er vellavet. "District 9" har fra starten en gritty, videogrynet billedside, og den bliver fastholdt, da den går i actionmode i kaosstil med potente rumvåben og bizart-morsomme scener, som giver mindelser om producer Peter Jacksons tidlige værker.

Det her dog først og fremmest den debuterende forfatter-instruktør Neill Blomkamps film. Det er sjældent at se en debut, der er så unik i både historie og visuel stil (og Blomkamp er sydafrikaner, så hentydningerne til apartheid er overhovedet ikke tilfældige). "District 9" er ikke 100% vellykket, for den skøjter lidt rundt i stemning og fortællestil. Men den scorer til gengæld masser af pluspoint på originalitet, idérigdom og fandenivoldskhed og får fire store stjerner hos mig.
District 9