Game on!

4.0
Sci-fi-action med lidt mere under overfladen end de fleste film i genren. "Gamer" foregår i en nær fremtid, hvor der er udviklet en teknik, som gør det muligt at lade computerspillere kontrollere levende mennesker i deres spil. Ét af dem er kampspillet "Slayers", hvor spillerne styrer dødsdømte fanger i kamp mod hinanden. Filmens hovedperson er spillets stjerne, en fange, der er tæt på at have overlevet 30 missioner og dermed vinde sin frihed.

Tematisk og stilmæssigt ligger "Gamer" op ad andre dystopiske sci-fi-film om ekstrem masseunderholdning, fx "Death Race" eller "Rollerball". Der er selvfølgelig skumle kræfter på spil, og helten opdager ubehagelige sandheder i sin kamp for at overleve og få sin familie tilbage. Men "Gamer" har også et meget tydeligt underliggende tema om, hvordan internetalderen skaber fremmedgørelse og flytter sociale grænser. Den handler om sex og vold som hæmningsløs, ansigtsløs underholdning - og om den rå omgangstone på nettet. Allerbedst er filmens stærkt underholdende parodi på "The Sims", som naturligvis også spilles med rigtige mennesker i denne verden.

"Gamer" er skrevet og instrueret af Mark Neveldine og Brian Taylor, som tidligere har lavet de to "Crank"-film, og deres hårdt klippede stil med aggressiv brug af grafik passer perfekt til denne historie. Neveldine/Taylor har virkelig en særegen, effektiv stil, også i den måde, de selv bruger vold og sex til at underholde - hvilket her virker som helt bevidst ironi.

"Gamer" har så også sine problemer. Der er lidt plothuller, og filmen er så hårdtpumpet, at den ind imellem bliver for fjollet. Nogle af bipersonerne er ekstremt overgearede, både i opførsel og replikker, og generelt er der stort set ingen plads til skuespil. Gerard Butler er tilpas macho i hovedrollen, men det er det hæsblæsende visuelle univers, som er stjernen her.

Derfor lander filmen også kun på solide fire stjerner hos mig. "Gamer" kommer ikke helt i land på alle punkter, men den er absolut underholdende, overraskende begavet - og så har Neveldine/Taylor stadig en imponerende evne til at smide uventede detaljer ind i scenerne, mens de dundrer derudad.
Gamer