Die Hard møder Matrix

2.0

Hvad sker der når man blander ”Matrix” og ”Die Hard” sammen til én film. ”Surrogates” er svaret. Om dette så har gjort filmen synderlig vellykket er en smagssag. Undertegnede var dog ikke videre begejstret.

Surrogates er det nyeste skud fra actiongenren og med helten fra Die Hard filmene (Willis), samt instruktøren fra tidligere action block-busters som Terminator 3 og U-571 (Mostow), skulle man synes at der var lagt i kakkelovnen til en rigtig fed action film. Kort sagt handler filmen om verden anno 2017. Mennesket har opfundet en type robot, som kan styres med tankens kraft. Robotterne (de såkaldte Surrogates) får tilføjet kunstig hud så de ligner mennesker, og kan dermed antage lige det udseende som den enkelte bruger ønsker. Dermed får mennesket selv muligheden for at leve livet gennem en robot mens de betjener deres Surrogat hjemme fra deres værelser. I filmens nutid benytter 90% af verdens befolkning sig af surrogater mens de sidste 10% er protesterer voldsomt mod Surrogaterne. Ikke desto mindre går alting godt indtil en ”surrogat morder” begynder at husere i byens gader.

Et af filmens hovedproblemer er for mig at se, det faktum at filmen har forsøgt at presse for mange ideer ind i en alt for kort en film!
Filmen starter sådan set også meget godt. Vi bliver introduceret for plottet gennem en række flash-back sekvenser, der formår at vække interessen for en ganske spændende handling der stammer fra tegneserien ”Surrogates” som filmen er baseret på. Herfra går det dog stødt ned af bakke. Filmen forsøger flere gange at introducere os for et nyt og spændende tema men man savner en uddybning som man aldrig rigtig får. Et eksempel på en meget underudviklet ide er forholdet mellem rebellerne (de borgere der er ”anti-surrogates”) og de almindelige borgere (”pro-surrogates). Her havde man en storslået mulighed for at sammenligne de to livs holdninger med hinanden, og dermed omtale den meget aktuelle debat om menneskers større og større afhængighed af maskiner. Det bliver dog aldrig rigtigt interessant, da filmen kun glimtvis berører emnet, for så at introducere en ny problematik, der ligeledes heller ikke bliver ordentlig opbygget. Der er ingen tvivl om at filmen forsøger at være lidt små filosofisk omkring forholdet mellem menneske og maskine, men den manglende uddybning af problematikken resulterer i at filmen kommer til at fremstå som en dårligere version af ”Matrix”.

Rent visuelt er filmen til tider rigtig flot. Det er tydeligt at Mostow har prioriteret fremstillingen af den ”kunstige verden”, meget højt. Det kunne godt ligne at der er lagt et lag CGI (læs: computer effekter) over de forskellige ”Surrogates” som forekommer gennem filmen. Det giver eksempelvis Bruce Willis et besynderligt mannequin udseende, når han benytter sig af sin Surrogate. Det ligner virkeligt at der er tale om en robot ”forklædt som menneske”. En anden detalje der er værd at ligge mærke til på den visuelle side er den konstante brug af kælkede linjer når Willis benytter sig af sin Surrogat. "Kælkede linjer" vil sige at Mostow har valgt at filme visse scener mens kameraet tilsyneladende står i en skæv position. Dette får billederne til at se skæve ud og giver seerne en følelse af at der er noget der ikke er helt sm det skal være. Omvendt er billedet helt almindeligt når Willis optræder som sit almindelige "jeg".

Bruce Willis selv fortjener også lige et ord med på vejen. Willis er ganske enkelt imponerende i rollen som politibetjenten der må gå så grueligt meget smerte igennem før han når sit mål. Det er bemærkelsesværdigt hvor meget Willis får ud af en rolle der er placeret i et manuskript der føles så ufærdigt og fungerer som en mindre rodebunke af udmærket ideer der dog aldrig får en chance for at blive ordentligt leveret til seerne.

Alt i alt er Surrogates en skuffende oplevelse, og det er i bund og grund kun Willis der er et egentligt plus i filmen. Der var helt klart potentiale til mere, og filmen i sig selv kunne måske have blevet ganske god hvis den havde begrænset sig i dens valg af temaer i stedet for at inddrage så meget som muligt.
Surrogates