Indie, når det er bedst

5.0
Én af sidste års store overraskelser i amerikansk film var "Frozen River", som kom ud af ingenting fra en debuterende forfatter-instruktør, Courtney Hunt, og endte med to store Oscar-nomineringer.

Det er amerikansk indie-film, når det er bedst. En ubehageligt virkelighedsnær, men også empatisk film om en underklasse-kvinde, hvis ludoman-mand stikker af med de penge, familien havde sparet sammen til et nyt hus. Nu mangler hovedpersonen både penge til huset og til at forsørge sig selv og sine to børn, og det er svært på en deltidsløn fra det lokale supermarked. Så da hun ved et tilfælde bliver blandet ind i menneskesmugling i det nærliggende mohawk-reservat, slår hun til og begynder at køre flere mennesker over floden fra Canada. Bare indtil der er penge nok til huset ...

Det er en historie, som er trist og sørgelig på flere planer, men som også rummer en god del medmenneskelighed og håb, næsten på trods. Godt skrevet og især flot instrueret af Hunt, som i afdæmpet, sikker stil gør "Frozen River" medrivende og spændende. Og Melissa Leo spiller fantastisk i den slidte, kyniske, men også stædigt kæmpende hovedrolle.

Jeg så den på CPH:PIX, hvor "Frozen River" var den bedste blandt mange store filmoplevelser.
Frozen River