Småkedelig maskinstormer

2.0
Nærfremtids-thriller sat i en verden, hvor langt de fleste mennesker lever deres liv gennem tankestyrende robotter kaldet 'surrogater'. På den måde kan de sidde sikkert hjemme hos sig selv, uden kontakt til den farlige verden udenfor - men den sikkerhed bliver udfordret, da et par surrogater bliver zappet og tager ejerne med i døden. Politiet står nu med den første mordsag i årevis, og den viser sig selvfølgelig at have forbindelse til et større komplot.

"Surrogates" er baseret på en tegneserie af samme navn, og filmudgaven er først og fremmest flot visualiseret. Der er lavet et imponerende stykke arbejde i de computeriserede, idealiserede surrogat-udgaver af skuespillerne, som giver filmens univers en passende plastisk feelgood-stemning.

Til gengæld glemmer filmen så bare at være spændende. Den starter med en lang introduktion til universet, som naturligvis er svær at undvære. Men derfra er det, som om den hænger fast i den overforklarende stil. "Surrogates" kommer i hvert fald aldrig i noget højere gear, og samtidig er plottet for klichéfyldt og alt for let gennemskueligt. Så den blev en småkedelig oplevelse for mig.

Der gemmer sig selvfølgelig noget tematik om internetmisbrug og fremmedgørelse via teknik i historien, men det er igen på et klichéagtigt, overfladisk niveau. "Gamer" behandlede det tema langt skarpere i sidste måned.

Jeg er faktisk overrasket over, at instruktør Jonathan Mostow ikke har kunnet give historien mere punch. Han er normalt en solid håndværker, når det gælder action og spænding, og jeg synes fx, at hans "Terminator 3" er generelt undervurderet. Men "Surrogates" letter simpelt hen aldrig.

Nå ja, og i øvrigt spiller Bruce Willis selvfølgelig Bruce Willis i hovedrollen. Og der er egentlig udmærkede biroller til bl.a. Radha Mitchell og James Cromwell. Men de gør hverken fra eller til i en ganske selvdød film.
Surrogates