"You can never use too much butter"

4.0
Det mest imponerende ved denne film er næsten, at den overhovedet er blevet indspillet. Nå ja, og så lige Meryl Streep. Men på papiret må det altså have set mærkeligt ud at ville lave en film, som handler om to mennesker, der aldrig mødte hinanden, og som ikke rigtig foretager sig noget ud over at lave god mad.

Titlens Julia er Julia Child - en stor amerikansk kogebogsforfatter og tv-kok, som krediteres for at have bragt god fransk madlavning til USA og den menige amerikaner. Hendes del af filmen er historien om en stædig diplomathustru, som tager et kokkekursus og mod alle odds ender med en stor karriere. Julie er Julie Powell - en yngre amerikaner, som lidt efter årtusindskiftet besluttede sig for at lave alle 524 opskrifter i Childs klassiske kogebog på et år og blogge om det undervejs. Hendes historie handler også om at finde fokus og turde tro på sig selv.

"Julie & Julia" er feelgood plus med butterdej og vanillecreme på. Hvis jeg nu ikke selv elskede at lave mad, ville jeg formentlig have fundet den alt for sukret. Men nu holder jeg altså meget af god mad, så jeg synes, det er en dejlig film. Den er bandsat charmerende i sin fuldstændig kompromisløse insisteren på at leve livet med glæde og fylde. Plus at det dæleme er noget lækker mad, de laver.

Og så er Meryl Streeps hamskifte endnu en gang utroligt imponerende. Den virkelige Julia Child var nærmest en parodisk opvisning i diktion og accent - find hende selv på YouTube. Og Streep rammer hende fantastisk præcist. Så meget og så idiosynkratisk, at hun overskygger Amy Adams' ellers udmærkede spil som den småneurotiske Powell.

Ud over de to vil jeg især rose Stanley Tucci, der har en virkelig dejlig rolle som Childs mand. Og her har filmen også en særegen side, for den er nærmest uden konflikt. De to hovedroller har søde, elskelige mænd, som næsten støtter dem i ét og alt. Selvfølgelig er der forhindringer undervejs i handlingen, men de er ikke rigtig alvorlige, for filmen tror jo på det glade, ubekymrede liv. Der er ikke mange, som ville kunne slippe godt af sted med sådan en film. Men den positive, charmerende stil er netop ét af forfatter-instruktør Nora Ephrons varemærker, og hun leverer igen den vare her.

"You can never use too much butter," konkluderer Julie Powell tidligt i filmen. Og det er jo ganske utroligt sandt og opsummerer faktisk hele filmen præcist.
Julie & Julia