Elegant romantik

4.0
Historien om Summer og Tom er et forfriskende bud på romantisk drama/komedie, der ikke følger den romantiske genres klichéfyldte skabeloner.

Tom arbejder med at skrive lejlighedskort og er en romantisk sjæl, som er opfostret på weltschmerz-søbende engelsk pop. Så da hans chef får en ny, dejlig assistent, er det kærlighed ved første blik. Summer gengælder hans interesse, men problemet er bare, at hun ikke er på udkig efter et fast forhold. Og så går dansen ellers i gang mellem Toms sikre følelser og Summers forsigtige distance.

"(500) Days of Summer" er en dejlig film, som kommer virkelig elegant rundt i sin handling. Der bliver klippet lystigt frem og tilbage, men man får hele tiden markeret, hvor i de 500 dage filmen befinder sig, så det er nemt at finde rundt i. Lejlighedskort-firmaet bruges fint som setting, og derudover anvender instruktør Marc Webb bl.a. indslag af dans og animation til at markere historiens forskellige stemningsskift. Faktisk er der så mange smarte virkemidler i spil, at det næsten bliver for meget - men også kun næsten, for generelt er det en rigtig flot spillefilmdebut af Webb.

Han får naturligvis også god støtte af sine hovedroller, for uden dem kan en romantisk film ikke fungere. Zooey Deschanel er den amerikanske indiefilms førsteelskerinde lige nu, og hun spiller passende mystisk og uudgrundelig her - med godt timede replikker og trutmunde. Men det er i høj grad Joseph Gordon-Levitt, som løber med filmen. Han er strålende som Tom i en rolle, der banker op og ned mellem lyserøde skyer og kulsorte kældre. Og Gordon-Levitt spiller flot og charmerende fra den ene følelsesmæssige yderlighed til den anden - det er helt fortjent, at han ofte nævnes som ét af Hollywoods største talenter.

"(500) Days of Summer" er som nævnt en dejlig, letbenet film. Den imponerer ved at twiste eller undgå klicheerne, så det virkelig er svært at forudse, hvordan den vil ende - og den formår at være overbevisende glad og melankolsk på samme tid.
500 Days Of Summer