Halvfærdig fantasirejse

3.0
Terry Gilliams historie om Dr. Parnassus er en Faust-fortælling flyttet til et typisk skævt Gilliam-univers. Hovedpersonen er en oldgammel tryllekunstner, der har handlet sig til udødelighed hos Djævelen, men nu skal opfylde sin del af aftalen og bliver udfordret til et nyt væddemål.

Heath Ledger spillede en mystisk mand i hvidt jakkesæt, der kommer til Parnassus' hjælp - men Ledger døde, mens optagelserne var i gang. Dermed stod Gilliam med et problem, som han har løst ved at sætte tre andre skuespillere - Johnny Depp, Jude Law og Colin Farrell - ind i de scener, som foregår i fantasiverdenerne bag Dr. Parnassus' magiske spejl.

Det fungerer udmærket i filmens kontekst, men samtidig synes jeg, det er tydeligt, at Gilliam på den måde blev låst fast af tabet af én af historiens store biroller. Fordi han har været nødt til at klippe filmen sammen af de tilgængelige optagelser, uden at kunne tage en række scener om. Og på den konto går helheden desværre fløjten, for "The Imaginarium of Doctor Parnassus" er blevet en rodet affære, som starter med en spændende præmis om, at Parnassus og Djævelen kæmper på fantasi mod frygt, men fuldstændig taber den på jorden i resten af filmen.

Tilbage er en film, der føles halvfærdig, men stadig har Gilliams fantastiske visuelle univers at glæde sig over. Både i den virkelige verden, hvor Parnassus' trup kører rundt i en skramlet, slidt gøglervogn, og i fantasiverdenerne, som minder lidt om Gilliams gamle Monty Python-tegnefilm. Christopher Plummer og Tom Waits gør det også flot som historiens to primære kombattanter, Dr. Parnassus og Mr. Nick, mens modellen Lily Cole er overraskende god i sin første store filmrolle som Parnassus' datter.

Jeg tror, det her kunne være blevet en rigtig fin film, hvis Gilliam ikke var blevet tvunget til at lappe den sammen med de forhåndenværende midler. Nu stopper det ved mange gode tilløb i en rodet historie, som hverken er spændende eller morsom nok.
The Imaginarium of Dr. Parnassus