Gotisk gys i særklasse

5.0
Washington Irvings klassiske gyserhistorie The legend of Sleepy Hollow om den hovedløse rytter har været fortolket på film nogle gange før, men den bedste version af historien finder man i den grad i Tim Burtons fremragende Sleepy Hollow (1999).

I den lille landsby Sleepy Hollow anno 1799 bliver folk halshugget af en hovedløs rytter, der tager hovederne med sig tilbage til Helvede!
Politimanden Ichabod Crane bliver sendt til Sleepy Hollow for at opklare sagen og han tror ikke på den hovedløse rytter, men han bliver klogere...

Selvom Tim Burton havde leget med gyser-elementer før i hans tidligere film Beetlejuice (1988) og Edward Saksehånd (1990), havde han aldrig før lavet en vaskeægte gyserfilm som Sleepy Hollow.

Filmen er en af Burtons mest flotte og udtryksfulde film nogensinde.
Scenografien (fik en velfortjent Oscar for den), kostumerne og fotograferingen er kort sagt fantastiske og giver filmen et specielt særpræget udtryk. Det hele ved filmen virker teater-agtig og surrealistisk på den fede måde.

På lydsiden leverer Danny Elfman en af sine bedste scores - fyldt med mørke og poetiske melodier. Især er musikken effektiv i de scener, hvor den hovedløse rytter kommer frem.

Manuskriptet er godt skrevet af Andrew Kevin Walker (Seven-1995). Der er forskelle mellem Irvings historie og Walkers manuskript, men det gør ikke noget overhovedet. Faktisk kan man bruge filmen som en introduktion til den oprindelige historie, hvis man som undertegnede aldrig havde hørt om den før.

Johnny Depp er kanonsjov som den skeptiske og sarte Crane, mens smukke Christina Ricci stråler i rollen som pigen Katrina, som Crane bliver forelsket i.

Filmen har også gode engelske skuespillere som Michael Gambon, Miranda Richardson, Richard Griffiths, Ian McDiarmid (kejser Palpatine fra Star Wars-filmene) og Michael Gough. I en lille bizar birolle ser man Christopher Walken som rytteren, inden han mistede hovedet og legendariske Christopher Lee gæsteoptræder i en fin cameorolle.

Fans af Tim Burton og af gyserfilm-genren kan rolig gøre Sleepy Hollow til en del af deres dvd-samling. Se den for guds skyld i et mørkt rum, for der virker filmens unikke visuelle stil mere magisk og uhyggelig.
Sleepy Hollow