Ikke så fantastisk, som den selv tror

3.0
Wes Anderson fortsætter med at gå sine helt egne veje, nu med en retro-stopmotion-filmatisering af Roald Dahls børnebog om den fantastiske Hr. Ræv. Den handler om en ræv, som stjæler høns, ænder og cider fra tre lede landmænd, der som hævn indleder et voldsomt angreb på den høj, hvor både rævens familie og masse andre dyr bor.

Det er et ret underligt sammensurium af en film, der nok er baseret på en børnebog, men klart rammer en voksen stil og tone, især i replikker og humor. Ræven er en overkæk gentlemantyv, hvis kone er træt af, at han ikke bare kan holde sig til et ærligt arbejde - og deres søn er en hysterisk teenager, der savner opmærksomhed. På den måde peger Andersons manuskript hele tiden ud af fiktionen med henvisninger til hverdagsliv og familieproblemer. Og især det besværlige far/søn-forhold er jo noget, han har beskæftiget sig med i sine tidligere film.

Det er tydeligt meningen, at "Fantastic Mr. Fox" skal lægge sig i et finurligt klukkende leje af tilbagelænet intellektuel humor, båret af rævens henkastede bemærkninger. Jeg syntes bare ikke, den var specielt sjov. Nærmere lige så selvfed som sin hovedperson.

Men det er så meget muligt, at Andersons stil bare ikke rammer mig særlig godt, for jeg har faktisk kun været rigtig begejstret for én af hans film, nemlig "The Life Aquatic with Steve Zissou". Resten har givet mig samme følelse af smårodet småligegyldighed, som Mr. Fox gjorde. Så hvis du har kunnet lide hans øvrige værker, er der en god chance for, at du også vil synes om "Fantastic Mr. Fox". Om ikke andet er Anderson meget konsekvent i sin stil, så man ved nogenlunde, hvad man får.

Rent stilmæssigt er "Fantastic Mr. Fox" da også virkelig gennemført. Stopmotion med masser af detaljer, konsekvent holdt i en baggrundspalet af jordfarver. Med glimrende stemmearbejde, især af George Clooney som Mr. Fox og Michael Gambon som landmændenes leder. Og i øvrigt med en imponerende stemmeliste, som bl.a. også omfatter Meryl Streep, Jason Schwartzman, Willem Dafoe og Bill Murray.
Fantastic Mr. Fox