Og én gang til for Prins Knud!

2.0
I tredje film over Stephenie Meyers hyperromantiske vampyrsaga drejer stilen igen over mod det dystre. Den ydre fare er en rødhåret vampyrskurkinde, som vender tilbage med sin private hær i jagten på hævn over de gode vampyrer. Men filmen handler først og fremmest om trekantsdramaet mellem heltinden, hendes vampyrkæreste og hendes gamle ven varulven, som også vil have hende.

Det er selvfølgelig igen-igen lige ned i teenage-universet med pigen, som har følelser for begge fyre og svært ved at vælge den ene af dem endeligt fra. Så de skiftes til at puste sig op, blive såret og afprøve hendes følelser. Indtil gemytterne falder lidt ned mod slutningen, hvor de må stå sammen mod den fælles fjende.

Og derfra slutter filmen så, præcis hvor den startede. Til sidst er heltinden og vampyren stadig forlovede og diskuterer, om de tør dyrke sex, og om han vil gøre hende til vampyr og så videre, mens varulven ligger et sted og lider. Der er, imponerende nok, absolut ingen væsentlig udvikling fra "New Moon" til "Eclipse".

Men treeren er dog en noget bedre film end toeren. Jeg er overbevist om, at det skyldes, at Summit Entertainment fik sat den dygtige indie-instruktør David Slade (kendt for bl.a. "30 Days of Night") på filmen. Han får slået en lidt mere dyster og farlig tone an, og det er klart mere medrivende end den stillestående omgang sødsuppe i "New Moon". Samtidig er det dog tydeligt, at der ikke har været meget at arbejde med i denne dydige vampyrhistorie. Selv om "Eclipse" trækker på en roman på over 600 sider, er der langt mellem højdepunkterne - men når de så kommer, er især actionscenerne rigtig fint udført, igen et klart fremskridt i forhold til den forrige film. De er både tempofyldte og glimrende klippet, og de computeranimerede varulve er langt bedre lavet denne gang.

Men derudover klipper filmen ganske klodset rundt i en handling, der altså kun går ud på, at de tre hovedroller skal lide i deres store kærlighed. Og i længden er det ret trættende at se på, især fordi hele den foregående film gik med præcis det samme. Hvis "New Moon" ikke havde eksisteret, ville jeg have givet "Eclipse" en stjerne mere.

P.S.: Med de filmnørdede briller er det skægt at indse, at rollen som heltindens bedste menneske-veninde i alle tre film har været spillet af Anna Kendrick, som ved seriens start var helt ukendt. Men som i mellemtiden har overhalet alle de andre unge stjerner som seriøs skuespiller med en Oscar-nominering for "Up in the Air".
Twilight: Eclipse