Barsk tur ind i en psykopats hjerne

4.0
Moderne noirfilm baseret på en roman af samme navn, der oprindeligt udkom som billig paperback i 1952 og først langt senere er blevet anerkendt som et væsentligt værk i genren. I øvrigt ligesom forfatteren, Jim Thompson, der ikke var noget stort navn, da han døde i 1977 - men i dag er der lavet film over mindst 10 af hans bøger.

Denne seneste Thompson-filmatisering foregår i en mindre by i Texas, og hovedpersonen er en lokal vicesherif, der får besked på at jage en luder ud af byen. I stedet for at gøre det indleder han et forhold til hende, og sammen lægger de planer for, hvordan de kan score en masse penge og stikke af. Men snart viser det sig, at der lurer et monster inde i sheriffen, som har tænkt sig at gå meget længere, end hans nye elskerinde tror.

"The Killer Inside Me" er en effektiv og foruroligende tur ind i en psykopats hjerne. Den slags er selvfølgelig set før, men den her udgave er rigtig godt skruet sammen - og historien må i øvrigt have været temmelig banebrydende, da den udkom i 1952. Den går også ind i nogle farlige koblinger mellem sex og vold i hovedpersonernes S/M-forhold, og samtidig er psykopatens mangel på virkelighedsfornemmelse fint portrætteret, ved at tingene ikke altid er, som han snedigt troede, at han havde regnet dem ud.

Filmen er desuden flot iscenesat af Michael Winterbottom - 50'er-miljøet er så overbevisende, at man gerne tror på, at der kunne foregå den slags ude på bøhlandet i Texas. Inklusive udpenslede volds- og sexscener, hvoraf især én er ualmindeligt barsk. Desuden er Casey Affleck rigtig god som den morderiske hovedperson - han er indehaver af Hollywoods pt. skumleste smil, som spiller godt sammen med hans ellers renskurede look i portrættet af en fuldstændig hensynsløs mand. Og han får fint modspil af Kate Hudson og Jessica Alba som historiens to vigtige kvinder.

"The Killer Inside Me" er givetvis ikke en film for enhver smag, men hvis man synes, det er interessant at kigge ind i et sort og galt sind, er den særdeles seværdig. Fire store stjerner herfra.
The Killer Inside Me