Sveriges udgave af Pusher

4.0
Svensk gangsterfilm baseret på Jens Lapidus' bestseller, der skildrer Stockholms underverden gennem tre hovedpersoner. Én bryder ud af fængslet med planer om at sælge kokain i stor stil i samarbejde med latinamerikanske og arabiske bander. En anden er en begavet handelsskolestuderende, der lader sig lokke med i planerne, fordi han tror, at millionerne kan købe ham status hos jetsettet. Og den tredje er et tidligere medlem af Arkans Tigre, der nu udfører beskidt arbejde for den serbiske mafia, som ikke vil have de nye ind på narkomarkedet.

Som titlen antyder, forener drømmen om de hurtige penge de tre hovedpersoner, der alle ønsker sig et nyt og bedre liv. Og i klassisk gangsterfilmstil begynder det selvfølgelig at gå galt, efterhånden som pengene kommer tættere på, og alle bliver paranoide og griske. På den led byder "Snabba cash" ikke på noget nyt, men store dele af filmen imponerer med en intens, energisk stil, der medrivende skildrer en broget, forræderisk svensk underverden. Lidt a la de danske "Pusher"-film.

Desværre forsøger instruktør Daniél Espinosa så også at gabe over lidt for meget ved at bygge familie og følelser på alle de tre hovedpersoner, samtidig med at historien behandler mange forskellige temaer. Eksempelvis etableres den primære hovedperson, handelsskolefyren, med et detaljeret forhold til et jetset-slæng, der så bare glider i baggrunden senere. Det virker, som om det har været vigtigt for Espinosa at spille på kontrasten mellem forbryderne og den snobbede overklasse, der ser ned på de fattige, men gerne tager deres penge, når finanskrisen kradser. Det kommer bare til at virke lidt påklistret, når der samtidig skal ske en masse omkring narkosmugleriet. Jeg kunne godt have en mistanke om, at manuskriptforfatter Maria Karlsson ikke har været helt hård nok i tilpasningen af bogen til film, og at det er forklaringen på, at filmen stritter lidt i forskellige retninger undervejs.

"Snabba cash" er altså ikke helt helstøbt, men alligevel en klart seværdig film, der imponerer med sin energiske, hårdtpumpede iscenesættelse og fint spil af Matias Padin Varela og Dragomir Mrsic som de to hovedrolle-gangstere på hver sin side af konflikten.
Snabba Cash