Den usociale nørds værk

4.0
Jeg har det noget ambivalent med denne film. Ikke fordi den er skidt på nogen måde. Faktisk er det nok en af de bedre film, man kan vælge at se for tiden. Men modsat er det også en film med David Fincher ("Seven", "Fight Club") i instruktørstolen og Aaron Sorkin ("The West Wing", "Charlie Wilson's War") bag manuskriptet, og derfor havde jeg forventet lidt mere.

Elementerne er der. Dialogen er - som altid i Sorkins manuskripter - til tider et herligt opbud af velformulerede dueller på ord. Dialogen er både skarp og kontant. Men den bliver til gengæld ikke rigtigt brugt til så meget mere end som så. Det virker begrænset, hvor meget der egentlig er på spil.

Måske er problemet, at vi ikke rigtigt bekymrer os for hovedpersonerne og derfor mere ser hele forestillingen som mennesker, der forekommer os meget fjerne. Zuckerberg virker som et socialt afsporet forsøg på et menneske, og vi ved jo, han nok skal få succes med Facebook. Men modsat får vi heller ikke meget sympati for de arrogante, selvoptagede snobber, der mener, han stjæler deres idé. Det er stort set kun Eduardo Saverin, man føler en smule for undervejs, og selv han er så fokuseret på, hvor meget de kan hente hjem på reklamer på Facebook, at der går meget lang tid, før man identificerer sig med ham. Og når vi endelig gør det, er det næsten for sent.

Dermed bliver "The Social Network" i lidt for høj grad en kynisk genfortælling af, hvordan en flok selvoptagede nørder skiftes til at dolke hinanden og generelt udstille deres arrogance og narcissisme. Det gør det ikke let at identificere helte og skurke i historien. Kun de to kvinder, der ikke er rene præmier for drengerøvene, udviser en smule potentiale som mennesker, og de er begge mindre end biroller i filmen.

Så alt i alt er det her en film, der klart må anbefales. Den er ganske aktuel og ansporer derfor til debat. Den er skarp og velfortalt med til tider bidende dialog. Men indholdsmæssigt er den også en lidt kold fisk. Den mangler varme og hjerte. Ikke at jeg er blind over for, at det just er en af pointerne, men derfor savner des som konsekvens heraf stadig lidt sjæl. Mindre kan også gøre det, men pointen er trods alt ikke så skarp eller så voldsomt fortalt som i "Fight Club" eller "Seven". Men jo, den skal afgjort ses. Hvordan kan man deltage i den aktuelle debat – om det så er på Facebook eller ej – hvis man ikke har set ”The Social Network”? Desuden er det bare en ganske god film.

The Social Network