Klaustrofobisk koncept

4.0
Klaustrofobisk thriller bygget op over én stor gimmick. En amerikansk chauffør, som arbejder i Irak, vågner op, efter at hans konvoj blev angrebet. Han befinder sig nu i en nedgravet kiste sammen med en mobiltelefon, som hans kidnappere bruger til at ringe og sige, at han skal bruge telefonen til at skaffe fem millioner dollars, hvis han vil ud igen.

Hele filmen foregår nede i kisten, næsten konstant i nærbilleder af Ryan Reynolds, der sveder, går i panik og desperat ringer rundt for finge nogle, der kan hjælpe ham. Det er et så begrænset filmisk setup, som det overhovedet kan lade sig gøre at udtænke, og det virker forbløffende effektivt. Fordi instruktør Rodrigo Cortés holder filmen tight med fine overraskende indslag i de mange telefonsamtaler. Fordi Reynolds gør det flot i en svær rolle. Og fordi det er en virkelig væmmelig situation at leve sig ind i, hvis man har bare en smule tendens til klaustrofobi (som jeg).

"Buried" er en temmelig barsk omgang, der også kan ses som en kommentar til krigens manglende respekt for menneskeliv. På det punkt kan man vel godt se, at det faktisk er en spansk produktion, trods den strengt amerikanske ramme - den er lige lidt mere bidsk, end en amerikansk film af samme type formentlig ville kunne tillade sig at være. Men i længden er det altså virkelig svært at blive ved med at holde intensiteten i et så begrænset univers, og instruktør Cortés forfalder da også til især ét billigt trick for at pumpe spænding ned i kisten. Så selv om jeg aldrig tabte interessen for "Buried", sad jeg nærmere tilbage med en oplevelse af respekt for den fuldstændig kompromisløse gennemførelse af konceptet end en egentlig stor filmoplevelse, og derfor er de fire stjerner små.
Buried