Ben Affleck imponerer igen

4.0
Ben Affleck imponerede for tre år siden med sin første film som instruktør, "Gone Baby Gone". Her har han så valgt også at instruere sig selv i hovedrollen i "The Town", der ligesom "Gone Baby Gone" foregår i Boston-området, hvor Affleck selv voksede op. Filmens 'by' er faktisk Boston-bydelen Charlestown, som har ry for at være for at være arnested for røverbander.

Affleck spiller Doug, hjernen i en gruppe bankrøvere, der under et røveri tager den kvindelige filialchef som gidsel. Da jorden efterfølgende begynder at brænde under dem, er hans bedste ven mest stemt for at dræbe det tidligere gidsel, som måske kan identificere dem. Men Doug stiller sig i vejen ved at tilbyde blot at overvåge hende. Og da han så falder for hende, er han pludselig fanget mellem trangen til at undslippe sit kriminelle liv, loyaliteten over for vennerne og presset fra deres bagmænd, som vil have røvet flere banker.

Plottet i "The Town" er en anelse søgt på grund af den usandsynlige kærlighedshistorie, men overordnet er det et bundsolidt gangsterdrama, bygget på nogle af genrens klassiske moralske dilemmaer. Affleck viser igen klart talent som instruktør i form af en præcist afviklet historie, god personinstruktion og godt krydderi i et par effektive røveri- og biljagt-scener. Visuelt er filmen holdt i samme let kølige stil som "Gone Baby Gone", og det passer grundlæggende godt til den nordøstamerikanske stemning.

Det er også påfaldende, at Affleck nærmest spiller bedre end nogensinde før med sig selv som instruktør. Her er han faktisk rigtig god, uden de flødebolle-tendenser, han tidligere har vist. Jeremy Renner er også overbevisende som hans mere kyniske bedsteven, og Chris Cooper er simpelt hen fremragende som Dougs far, der også er bankrøver. Cooper har kun én scene i filmen, men leverer én af den slags enscenes-præstationer, man kan vinde priser for. Til gengæld falder "Mad Men"-stjernen Jon Hamm lidt igennem som den politimand, der jager banden - han bliver lige lidt for meget kliché. Og selv om Rebecca Hall gør det o.k. som bankchefen, har hun reelt ikke meget at spille på, fordi hendes rolle først og fremmest skal være katalysator for hovedpersonens dilemma.

Men overordnet er "The Town" altså et rigtig glimrende gangsterdrama, der godt nok ikke føjer noget nyt til genren, men alligevel har en særlig stil på grund af settingen. Og jeg kan rigtig godt lide den barske Massachusetts-dramastil, som Ben Affleck er ved at få etableret som instruktør.
The Town