Wannabe Hitchcock

3.0
Florian Henckel von Donnersmarck imponerede stort med sin første film, "De andres liv", og derfor er han allerede med sin anden film blevet opgraderet til en international storproduktion. Den ene hovedperson i "The Tourist" er en elegant kvinde, som bliver overvåget af Interpol, fordi hendes ekskæreste har stjålet et astronomisk beløb og fået lavet sit udseende om. Da hun møder en mand på toget til Venedig og efterfølgende tager ham med til sit hotel, mistænker både myndigheder og gangstere ham naturligvis for at være ekskæresten, og så er jagten i gang i kanalbyen.

Officielt er "The Tourist" baseret på en fransk film, men for mig er der ingen tvivl om, at von Donnersmarck først og fremmest har forsøgt at lave en moderne udgave af de letbenede spion/krimifilm, der var populære i 50'erne og 60'erne. Den farvemættede Technicolor-stil, billedkompositioner og klippeteknik peger alt sammen i retning af den subgenres store mester, Alfred Hitchcock. Teknisk er "The Tourist" derfor en nydelse at se på, en smuk film afviklet i et roligt tempo, der er en behagelig afveksling i forhold til nutidens hårdtpacede thrillere.

Til gengæld går det ikke nær så godt med selve handlingen. Genren definerer selvfølgelig, at den ikke skal tages helt alvorligt, men det skjuler altså ikke, at plottet i "The Tourist" aldrig for alvor kommer op at flyve. Den mangler simpelt hen noget nerve og wow-effekt i stedet for at være tilfreds med bare at være en smooth, lækker film tilsat et par ret forudsigelige twists.

Jeg vil også mene, at man godt nok aldrig går direkte galt i byen med Johnny Depp og Angelina Jolie i hovedrollerne, men nogen Cary Grant og Grace Kelly er de to altså heller ikke. Depp løber i bedste Grant-stil rundt i pyjamas i store dele af filmen, men han har ikke samme naturlige elegance midt i kaos. Og Jolie er lækker og passende mystisk, men heller ikke så 50'er-cool som det åbenlyse forbillede. De to stjerner er langtfra pinlige, men der er simpelt hen ikke nogen af dem, der brænder uimodståeligt igennem i rollerne.

Og det er faktisk også meget sigende for "The Tourist" som helhed: Den vil gerne og har nogle af de rigtige tilløb ... men i sidste ende hæver den sig bare ikke op på niveau med de klassiske film, som tydeligvis har inspireret von Donnersmarck, og den ender som en lidt flad oplevelse. Tre små stjerner.
The Tourist