Fin hårfager Disney-prinsesse

4.0
Disneys animerede spillefilm nr. 50 bygger på folkeeventyret om Rapunzel, som i denne version er en prinsesse, hvis hår har magiske helbredende evner. Hun bliver kort efter fødslen bortført af en gammel dame, som spærrer hende inde i et afsides tårn og bruger hendes hår til at holde sig selv ung. Og der sidder Rapunzel så i knap 18 år, indtil en tyv på flugt tilfældigt finder vej til tårnet.

Der er bestemt ting at kritisere ved "Tangled" - især at den er en ret ujævn forestilling, at humoren flere steder er bygget op om moderne referencer på irriterende Shrek-vis, og at sangene er aldeles ligegyldige. Filmen går fuldstændig i stå et par gange, mens Rapunzel synger.

Men samtidig er det en charmerende, energisk gang eventyrfortælling i klassisk Disney-stil (altså kraftigt omskrevet til lejligheden). Rapunzel er en rigtig fin karakter med glimrende stemmearbejde af Mandy Moore, skurken er en o.k. udgave af den overkontrollerende moderskikkelse, og det er forfriskende, at helten er en slyngeltype frem for bare en Disney-prins. Selv om animationen generelt er jævnt mainstream, har den også den et par fine højdepunkter - især en fantastisk montage over Rapunzels kvaler ved at forlade sit tårn og et par totalbilleder, som næsten kunne være lavet af Studio Ghibli. Og jeg kunne rigtig godt lide kamæleonen Pascal.

Første halvdel af filmen er klart bedre end anden - den løber lidt tør for ideer, og slutningen er ret nå?-agtig. Men "Tangled" holder et godt tempo, og jeg var alt i alt fint underholdt. Den er ikke nogen ny Disney-klassiker, men det er en film, der er lavet med en smittende begejstring, som får én til at tilgive dens svage sider.

Og jeg er sikker på, at dens yngre kernepublikum vil more sig hele vejen.
To på flugt - org. version