Oscar Kandidat 10

5.0
17 årige Ree Dolly lever i et fattigt udkantsområde, hvor hun nu fungerer som mor for sine 2 yngre søskende. Moren bor stadig hjemme, men er psykisk brudt sammen og nærmest forsvundet fra omverden. Faren har man ikke set i månedsvis. Han er efterlyst af politiet, da han har nære forbindelser med lokalsamfundets narkobaroner. Hvis faren ikke møder op til retten, tager de hus og hjem fra Ree og resten af familien. Ree begiver sig nu rundt blandt de lokale for at finde sin far.

Winter's Bone er instrueret af ukendte Debra Granik. Filmen er en ultra smalfilm, produceret for cirka 2 millioner dollars, eller cirka 11-12 millioner danske kroner. Så det er en meget billig film. Men det kan helt sikkert ikke ses. Filmen er så flot lavet, så flot filmet, at man har svært ved at tro det.

Filmen fokuserer selvfølgelig udelukkende på historien. Der er ikke råd til effekter her. Historien er simpel, men vedkommende. Vi følger en ung pige der gør sine forældres job, hvad angår børnepasning, opdragelse af dem, samt forsøge alt for at redde deres hus og grund. Eneste støtte hun får er fra sin fars bror, som til at starte med nægter at hjælpe hende, og advarer hende imod de mennesker som hendes far var i selskab med. Alligevel finder broren godheden frem og bidrager med assistance, når det virkelig gælder.

Filmen er trods sit rolige tempo, utrolig spændende og atmosfære fyldt. Hele filmen igennem fornemmer man fare og uro i området. Folk er meget indelukket og mistænksomme. Man føler alle ved et eller andet, men vil holde det hemmeligt for ikke at komme i problemer. Det er utrolig stor filmkunst man er vidne til her.

Unge og ukendte Jennifer Lawrence er fremragende som Ree Dolly. En ung pige der uden tøven begiver sig ud på farligt territorium, for at finde faren der er som sunket under jorden. Hun er så troværdig og dygtig, at man kun kan holde af hende. Hun bærer den lille drama film uden at blinke med øjnene. Også fint spil fra John Hawkes som broren. Meget truende og farlig i begyndelsen, men efterhånden bløder manden op for familien. Meget overbevisende. Men alle skuespillere gør det godt i filmen.

Vurdering: En stor film på lille budget. Det er fortræffelig historiefortælling, lavet på simpel men spændende måde. Instruktøren ved hvad hun vil og hiver kraftpræstationer ud af alle. Især en fantastisk Jennifer Lawrence. En film der på papiret ikke ser ud af meget, men som fortjener alles opmærksomhed. Det her bekræfter at små film, har noget stort at fortælle os.

Filmen fortjener fuldt ud sine oscar nomineringer. Den burde ha' haft flere. Helt klart feltet's store positive overraskelse.

Man kan stadig se filmen i biografen. Den behøver måske ikke det store lærred, men alligevel vil jeg anbefale det, da gode film altid fortjener det.
Winter's Bone