Survival of the nastiest?

5.0
Skarpt og medrivende australsk krimidrama, hvis omdrejningspunkt er en barsk forbryderfamilie fra Melbourne. Hovedpersonen er en 17-årig knægt, der flytter hjem til sin bedstemor, efter hans mor er død af en overdosis heroin. Bedstemoderens hus er også samlingssted for hans onkler, der alle er professionelle røvere, og hovedpersonen begynder at blive involveret i deres forbrydelser, som betyder, at hele familien bliver tæt overvåget af politiet. Og da onklerne begynder at dræbe politifolk, begynder familiesammenholdet også at gå op i limningen.

"Animal Kingdom" er løst baseret på en virkelig Melbourne-families eskapader i slutningen af 80'erne, og den giver et både barskt og fængende portræt af et kynisk kriminelt miljø, hvor man skal have øjne i nakken for at overleve. Her er mange store personligheder at læne sig opad, men i sidste ende er det hver mand for sig. Helt ud i en temmelig trøstesløs slutning.

Det her er en virkelig vellavet film, som da også blev kåret som Australiens bedste sidste år. Den debuterende forfatter-instruktør David Michôd leverer et flot stykke arbejde med både historie og instruktion, hvor han ikke mindst får præcist velspillede roller ud af nærmest samtlige medvirkende. Den største ros er fortjent tilfaldet Jacki Weaver i den fantastiske rolle som Grandma Smurf - den søde lille bedstemor, som i virkeligheden er den samlende kraft bag forbrydelserne. Men der er også en stærk rolle til Ben Mendelsohn, der ligner en helt almindelig midaldrende mand, men viser sig at være familiens farligste og mest psykopatiske medlem. Og generelt bliver der som nævnt spillet godt i stort set alle roller.

"Animal Kingdom" er en rigtig godt sammenskruet, effektiv kriminalfilm, der får det sidste skub op på fem små stjerner ved at være australsk - og dermed kunne gå uden om de basale Hollywood-klicheer for genren. Det giver filmen en kant og kynisme, som i den grad klæder en historie om at sidde fast i familiens skød.
Animal Kingdom