Single White Female uden slagkraft

1.0
I februar blev Christian E. Christiansen med "The Roommate" den første danske instruktør, som indtog førstepladsen på den amerikanske biohitliste. Christiansen har tidligere lavet tre børne/ungdomsfilm herhjemme, og deres kvalitet har nu givet ham en chance i USA.

"The Roommate" er også rettet mod unge, primært ældre teenagere, for den handler om en pige, der tager på college. På kollegiet får hun en værelseskammerat, som på overfladen er sød og venlig, men hurtigt udvikler sig til at være en sygeligt besidderisk veninde. Og hendes besættelse bliver livsfarlig, da hun begynder at forsøge at holde andre fra at have et nært forhold til hovedpersonen.

Hvis plottet lyder bekendt, er det, fordi det er en ren kopi af "Single White Female", bare med lidt yngre personer og et kollegium som ramme. Men ellers samme historie med galningen, der forsøger at overtage en andens liv. Bare ikke voldsomt overbevisende udført. "The Roommate" er på alle måder tam, en ganske ligegyldig mainstream-thriller, som hverken leverer ordentlig spænding eller interessante personer. Der er et par okay chokmomenter, leveret med genrens klassiske midler, men desværre følger filmen også genrens tendens til at gå over-the-top til sidst. Inden heltinden i slutscenen demonterer hele filmen ved at smile og markere, at den lille episode nok hurtigt er glemt ...

Psykopaten spilles af Leighton Meester, som nok er den primære grund til, at filmen blev et hit i USA - hun har givetvis trofaste fans fra "Gossip Girl", som der også bliver kælet for, ved at hendes offer her studerer tøjdesign. Men Meester bliver aldrig helt overbevisende som galning, og det hjælper så heller ikke, at Minka Kelly er temmelig intetsigende med kun ét ansigtsudtryk som filmens søde heltinde. Og derudover er Cam Gigandet en slatten love interest.

Der er altså ikke noget, som hæver "The Roommate" over den jævne ligegyldighed, og på den led er filmen en skuffende amerikansk debut for Christiansen, som fx viste meget større talent i "Råzone". Men på den anden side er det helt normalt, at udlændinge kun får lov til at lave formelfilm i deres første Hollywood-job. Og den her var jo en kommerciel succes, så måske er vejen banet for større muligheder fremover.
The Roommate