Narkomani og succes i god cocktail

4.0
En forfatter er ved at gå helt i hundene, efter han har haft skriveblokering i lang tid, og kæresten skrider. Men så møder han en gammel bekendt, der giver ham en pille, som lader ham udnytte sin hjerne maksimalt. Og pludselig er han fyldt med energi og så superskarp, at han ender med at kaste sig over børshandel i stedet for skriveriet. Det viser sig bare, at hverken pillerne eller pengeverdenen er helt ufarlige.

"Limitless" er en begavet, energisk Hollywood-thriller, som er virkelig godt skruet sammen af instruktør Neil Burger (der også lavede den fine "The Illusionist"). Den starter med den grundlæggende pirrende tanke om et middel, som flytter én op på fuldt potentiale hele tiden, og rykker derefter over i temaer om narkomani, Wall Streets indflydelse og faren ved at eje noget, som ændrer spillereglerne i den sammenhæng. Stort set hele vejen styret flot igennem med hård klipning og visuel flair af Burger, der bl.a. imponerer med nogle vilde montager, som set i første person illustrerer hovedpersonens liv i højeste gear.

Burger synes kun at tabe tråden en smule i den sidste tredjedel, hvor der trædes lidt vande, inden alle historiens elementer bliver samlet til sidst. Frem mod en slutscene, der først kan virke lidt tam, men ved nærmere eftersyn viser sig at være mere åben, end man tror. "Limitless" er ikke helt så ligetil, som den foregiver at være.

Bradley Cooper er et rigtig godt valg til hovedrollen, fordi han både er troværdig som slacker og glat business-wannabe. Hans gode spil er med til at balancere filmen godt mellem alvor og en passende mængde humor. Og så gør det mindre, at Robert De Niro lidt virker til at køre den på rutinen som den dæmoniske forretningsmand, der tager hovedpersonen ind som protegé. Omvendt har australske Abbie Cornish en ganske skarp rolle som Coopers on/off-kæreste - efter hun er kommet til Hollywood, mangler Cornish lidt at få hovedroller, der matcher hendes fulde talent, så denne store birolle kan måske være et skridt på vejen.

Men talent er der altså overordnet masser af i denne medrivende, underholdende og mere end normalt intelligente thriller. Fire stjerner med en stor pil opad, også for en dejligt amoralsk slutning.
Limitless