Blindt gyseri

2.0
Spansk gyser, hvor hovedpersonen Julia er én af et tvillingepar, som lider af en sjælden øjensygdom. Da hendes søster bliver fundet hængt, nægter Julia at tro på, at det var selvmord, og selv om omgivelserne slår det hen som hysteri, bliver hun ved med at efterforske søsterens sidste tid. Problemet er bare, at stress kan forværre sygdommen og gøre hende blind ...

"Julia's Eyes" går lige på og hårdt med chokeffekter fra første scene, og det er en teknisk vellavet film, hvor forfatter-instruktør Guillem Morales effektivt spiller på det klassiske trick med at lade hovedpersonen være blind. Afklippede kameravinkler, slørede billeder og et aggressivt lydbillede er alt sammen med til at skabe uhygge. Problemet er bare, at det så også er alt, hvad filmen har at byde på. Den er alt for tydeligt bygget op omkring ideen om den blinde hovedperson, og det får resten af filmen til at virke enormt konstrueret.

Hovedpersonen insisterer på at bringe sig selv i ganske urealistiske situationer, samtidig med at hendes syn kommer og går, alt efter hvad der passer bedst ind i plottet. Det betød blandt andet, at jeg aldrig fik medfølelse for hendes situation, fordi filmen kun brugte hende til at jage gys. Selv om Belén Rueda egentlig lægger masser af kræfter i rollen. Og på samme måde bliver filmens skurk bare endnu en plot device - der er godt nok et forsøg på at bygge en patologi i ham, men i sidste ende er han bare endnu en tilfældig psykopat.

Spansk film har ellers leveret flere fremragende gysere i de senere år, og det er helt sikkert grunden til, at den her også finder vej til danske biografer (og så fordi den kan markedsføres som produceret af Guillermo del Toro). Men "Julia's Eyes" er i mine øjne alt for fortænkt, og derfor bliver den ikke til mere end en forglemmelig slasherfilm.
Julia's Eyes