Kærlighed på besværlig baggrund

3.0
Intellektuel feelgod-sag, der blander syrlig komedie og romance i historien om en californisk mand i 30'erne, der efter en lang række mislykkede forhold møder en fransk skuespillerinde. Deres forhold bliver dog kompliceret af, at han stadig er ved at komme sig over sin fars død - og det punkt bliver ekstra kompliceret af, at faderen som 75-årig afslørede, at han var bøsse og havde opfattet sig selv som sådan siden teenageårene.

Kærlighed i mange former er omdrejningspunktet i "Beginners", der samtidig fortæller sin historie i mange spor ved at klippe frem og tilbage mellem nutid, nær fortid med faderens sene år og død - og så fjern fortid med hovedpersonens barndomsminder. Den samlende pointe er, at man skal turde tro 100% på kærligheden, tilsat en stor underpointe om, at man er nødt til at smide sin personlige bagage frem for at trække den med ind i et forhold. Det sidste symboliseret gennem hovedpersonens behov for at komme overens med, at han er født og opvokset i en form for proforma-ægteskab, som gør det nødvendigt for ham at omdefinere sine billeder af begge forældre.

Det er udmærkede pointer, "Beginners" disker op med. Men jeg synes også, at plottet virker temmelig konstrueret omkring dem - som det ganske ofte er tilfældet i denne type intellektuel amerikansk film. Forfatter-instruktør Mike Mills afvikler egentlig filmen udmærket, især med gode dryp af humor. Men historien omkring den centrale romance er så postuleret, at jeg aldrig blev grebet helt af den. Så er der mere spark i filmens billede af homoseksualitet op gennem sidste århundrede, som bliver perspektiveret ud gennem faderens historie.

"Beginners" gaber på den måde over lidt for meget i handlingen, men til gengæld nyder filmen godt af en række gode skuespilpræstationer. Christopher Plummer er den store oplevelse som aldrende bøsse, mens Ewan McGregor også overbeviser som den forvirrede hovedperson. Han er faktisk så forvirret og forfjamsket, at man i starten ikke helt forstår, hvad franskmanden vil med ham. Hun bliver nemlig spillet kontrastfyldt levende og charmerende af Mélanie Laurent (kendt fra Tarantinos "Inglourious Basterds"). Det er i ganske høj grad skuespillerne, som kitter "Beginners" endeligt sammen og hæver den over det lidt for postulerede og lettere selvsmagende manuskript. Tre store stjerner.
Beginners