Flot farvel

5.0
Sidste del bringer i høj grad magien tilbage i Potter-universet på film. Efter en del træden vande i de senere afsnit er vi nu fremme ved det punkt, hvor seriens mange handlingstråde skal rundes af, primært via de tre hovedpersoners fortsatte jagt på de skjulte dele af Voldemorts sjæl - og så naturligvis det store opgør med hovedskurken selv, efter de er vendt tilbage til Hogwarts.

Instruktør David Yates skal først og fremmest have ros for at turde skære igennem denne gang. Jeg har ellers ikke været imponeret af hans evner til at snitte historien til i de tre forudgående film, men her er der ikke så meget pjat. Skarpt fokus på det store opgør mellem Harry og Voldemort, og så må alle sidehistorierne ellers udspille sig i baggrunden og korte klip.

Yates demonstrerer også langt bedre visuelt overblik end i sine tidligere film, med god brug af halvtotaler og flere skæve billedkompositioner. Stort set udelukkende med Harry og Voldemort i fokus, hvilket netop er med til at understrege, at det er de to, filmen handler om. Det betyder samtidig, at der nu er mindre fokus på at skildre Potter-universets sjove detaljer - men de er der selvfølgelig stadig, endda med seriens hidtil bedste computeranimationer.

"The Deathly Hallows Part 2" fungerer altså smukt som storslået historiefortælling, men til gengæld har Yates ikke de store evner som spændingsinstruktør. Der er flere passager med action og fare, hvor scenerne bliver afviklet så tungt, at man slet ikke får pulsen op. Det gælder både heltenes tur ind i goblin-banken og faktisk også den allersidste kamp mod Voldemort, som er langt mere episk end spændende.

Heldigvis kan man så glæde sig over, at Ralph Fiennes denne gang får plads til at lægge meget mere krop og karakter i skurken, hvilket gør ondskaben langt mere troværdig og nærværende, end den har været siden "The Prisoner of Azkaban". De øvrige skuespillere gør det ligeledes glimrende, som vanligt med Daniel Radcliffe og Emma Watson som de mest fremtrædende blandt de unge. Men også med Ciarán Hinds som en virkelig god Aberforth Dumbledore - én af de mest præcist spillede roller blandt seriens mange små indhop.

Jeg var mere end tilfreds med "The Deathly Hallows Part 2". Den har en halvsvag slutning i form af romanens lidt påklistrede epilog, men set som helhed hæver filmen klart niveauet fra de foregående afsnit. Den er faktisk så præcist afviklet og afrundet, at den i mine øjne lige overgår "The Goblet of Fire" som seriens bedste film. Fem små stjerner herfra.
Harry Potter og dødsregalierne - del 2