Overraskende god abefilm

4.0
Denne nye reboot af "Planet of the Apes"-universet fortæller forhistorien til, at aberne tager magten på Jorden. En videnskabsmand fra San Francisco leder efter en kur mod Alzheimers, som hans egen far er ramt af. Hans middel bliver overført fra én af forsøgschimpanserne til hendes barn, Caesar, som derfor bliver højt intelligent, lærer at tale og bliver 'adopteret' af videnskabsmanden. Men efter diverse forviklinger konkluderer Caesar, at de fleste mennesker blot kynisk udnytter aberne.

Plottet i "Rise of the Planet of the Apes" hænger faktisk rigtig fint sammen som prequel til det, der er sket forud for den oprindelige roman og film. Men det bizarre er så, at filmen egentlig er en omskrivning af den oprindelseshistorie, som først blev leveret fra den tredje film i den oprindelige serie (der på det tidspunkt havde bevæget sig ud i noget mærkeligt tidsrejse-paradoks). Karakteren Caesar optræder nemlig hverken i Pierre Boulles roman eller den klassiske film med Charlton Heston. Så man rebooter serien ved at omskrive en forhistorie, som i forvejen var en Hollywood-tilføjelse til det oprindelige værk?

Med den lidt underlige indgangsvinkel er "Rise of the Planet of the Apes" så i øvrigt baseret på helt klassiske sci-fi-temaer. Videnskaben, der går ind og piller ved noget, man skulle lade være i fred. De undertrykte, som gør oprør mod den korrupte civilisation. Det er ikke svært at se en underliggende pegefinger om, at man skal lade være med at udfordre naturens orden - som man så alt efter smag kan koble for en religiøs eller miljøbevidst vogn.

Instruktør Rupert Wyatt afvikler handlingen særdeles kompetent med glimrende spændingsopbygning og gode actionscener, da abeoprøret brager løs. "Rise of the Planet of the Apes" er skåret helt efter de klassiske formler, hvor man følelsesmæssigt får skåret ud i pap, hvor synd det er for aberne, samtidig med at man hepper på den forholdsvis fornuftige menneskehelt.

Det er en solid og velfungerende film med rigtig flotte animationer af aberne. Samt yderligere plusser for solidt spil af James Franco som videnskabsmanden og John Lithgow som hans far. Ligesom Andy Serkis selvsagt lægger flot krop til animationerne af Caesar - efter "The Lord of the Rings" har Serkis virkelig fundet sig en fin niche hos animatorerne.

Samlet set var jeg rigtig positivt overrasket over "Rise of the Planet of the Apes". Jeg holder meget af den oprindelige film fra 1968, men siden har abeuniverset været meget grumt igennem på film. Så det var fint at se en så solid tilføjelse til serien - vel nok den bedste, siden Heston i sin tid landede på abeplaneten.
Abernes Planet: Oprindelsen