Følelser og facader i Swansea

4.0
Dejlig skæv ungdomsfilm om 15-årige Oliver, der får sin første kæreste og skal finde ud af, hvordan man gør den slags, samtidig med at han febrilsk overvåger sine forældre, fordi deres forhold er i krise, og han ikke vil have, de bliver skilt.

"Submarine" udspiller sig i Wales i midt-80'erne og er baseret på en succesfuld roman af Joe Dunthorpe, der selv voksede op i Swansea i den periode. Historien føles da også enormt ægte, selv om formidlingen er pakket ind i masser af form. Forfatter-instruktør Richard Ayoade bruger både dramatisk kapitelopdeling og en reflekterende fortællerstemme, som på overbevisende vis giver dobbelthed i fortællingen og dybde i skildringen af hovedpersonen. Og derudover er fortællerstemmen så ansvarlig for en god del af den tørre humor, som "Submarine" leverer flot.

Men først og fremmest er det her et smukt portræt af at være 15 år gammel og lade, som om man har styr på tingene, selv om man er grundforvirret. Det er et stort plus for filmen, at Oliver faktisk er ret sær og lyver for sig selv og har en suspekt motivation for nogle af de ting, han gør - mens hans kæreste omvendt har en foruroligende fascination af fyrværkeri og ild. Ja, faktisk finder de sammen via fælles mobning af klassens tykke pige. Og alligevel er de begge rigtig elskelige, fordi de er så genkendelige teenagere og enormt menneskelige i den måde, hvorpå de forsøger at skjule følelser og problemer bag en hård facade.

At de to hovedroller fungerer så godt, skyldes selvfølgelig også overbevisende og charmerende spil af Craig Roberts og Yasmin Paige - to unge briter, som vi givetvis kommer til at se mere til. Blandt filmens andre roller lagde jeg især mærke til Sally Hawkins i en atypisk udgave som Olivers kontrolfreak af en mor, men Noah Taylor og Paddy Considine gør det også fint som de to mænd i hendes liv.

Man kan sige, at "Submarine" blot er endnu en coming-of-age-film om teenagere, der slås med kærligheden og den første erkendelse af voksenlivet. Men instruktørdebutanten Ayoade får den serveret med så mange idiosynkratiske træk og så meget fingerspidsfornemmelse, at den bliver et ualmindelig fint bidrag til genren. Fire store stjerner herfra.
Submarine