Stilsikkert gys

4.0
Stilfuld overnaturlig gyser, der som omdrejningspunkt har en 8-årig pige, hvis mor sender hende af sted for at bo hos hendes far og hans nye kæreste. De er i gang med at restaurere et gammelt palæ, og her finder pigen en hemmelig kælder, hvor hviskende stemmer lokker hende til at åbne et tildækket ildsted. Men det viser sig, at stemmerne tilhører væsener, som ikke har godt i sinde.

"Don't Be Afraid of the Dark" er en genindspilning af en tv-film fra 70'erne, som Guillermo del Toro var stor fan af som barn. Del Toro har produceret og er medforfatter på den nye version, men har overladt instruktionen til debutanten Troy Nixey. Han klarer opgaven glimrende med god stemningsopbygning og en godt gennemført visuel stil, som primært henter inspiration i det gotiske gys.

Handlingen går igennem alle de klassiske faser, hvor de voksne mener, pigen har psykiske problemer og så videre. Jeg synes dog, at stilen skifter for hurtigt fra lokkende monstre til farlige, jagende monstre. Det går relativt hurtigt op for pigen, hvor onde de er, og derfra bliver filmen næsten repetitiv i sine scener med fare og overfald. Plus at slutsekvensen er temmelig genretypisk. Men det er til gengæld nogle ualmindeligt nasty små sataner, de har fået lavet her - en fin blanding mellem tandfeen og monstrene under sengen. "Children's teeth! We want children's teeth!"

Og så er Bailee Madison et fund som stille, intelligent, plaget pige. Hun spiller virkelig overbevisende og gribende. Blandt de voksne er især tilbagevendte Katie Holmes mindeværdig som faderens sympatiske og snarrådige kæreste, men Guy Pearce er også solid som faderen, der har alt for travlt med sin karriere til at lægge mærke til, hvad der foregår omkring ham.

"Don't Be Afraid of the Dark" er et dejligt stilfuldt indslag i en genre, som ellers er præget af ganske meget skrammel og film, der tror på, at voldsommere er bedre. En fin og seværdig instruktørdebut for Nixey - der i øvrigt har en fortid som tegneserietegner på bl.a. Batman.
Don't Be Afraid of the Dark