Fremragende flashback til Den Kolde Krig

5.0
Jeg er gammel nok, til at jeg med glæde husker de gamle BBC-serier over John le Carrés store spionromaner, hvor Alec Guinness spillede mesterspionen George Smiley. "Tinker Tailor Soldier Spy" var forlægget bag den første af de to BBC-serier, og den er nu også blevet til en imponerende filmatisering med svenske Tomas Alfredson som instruktør (det var ham, der lavede "Lad den rette komme ind").

Dette er første del af le Carrés trilogi om Smileys kamp på afstand mod hans KGB-nemesis med kodenavnet Karla. Historien udspiller sig i starten af 70'erne og begynder med, at Smiley bliver tvunget på pension sammen med sin chef, der bliver fældet af en fiaskomission i Budapest. Få måneder senere får den britiske regering dog mistanke, om at der er en muldvarp i toppen af efterretningstjenesten SIS, og Smiley bliver bedt om at efterforske sagen i hemmelighed.

"Tinker Tailor Soldier Spy" er en kompleks historie, der er baseret på le Carrés oplevelser omkring afsløringen af de fem berømte britiske dobbeltagenter, der blev kendt som 'the Cambridge Five'. Som tv-serie fyldte den syv afsnit, så historien er selvsagt kogt en del ned for at kunne blive til spillefilm. Det er dog gjort med stor respekt for romanen, og det lykkes på imponerende vis Alfredson at lægge et roligt, omhyggeligt fortælletempo, samtidig med at filmen er tætpakket med intensitet.

Det er en særdeles stemningsfyldt film, hvor personerne næsten hele vejen igennem er enormt kontrollerede, rigtig britisk stiff upper lip, mens Smiley navigerer sig frem mod forræderen ved at følge små detaljer. Den er virkelig flot filmet i en grynet, 70'er-brunlig stil, der giver en trøstesløs fornemmelse, som passer perfekt til den kyniske og forræderiske verden, handlingen udspiller sig i. Historien foregår jo, mens der virkelig stadig var noget på spil i Den Kolde Krig, og Alfredson formår at gøre den ekstremt kølige Smiley til en stærk helt, samtidig med at hans spionverden fremstår meget lidt attraktiv.

I hovedrollen leverer Gary Oldman en kanonpræstation, der bl.a. har skaffet ham hans første Oscar-nominering (det var på tide) - han er virkelig imponerende med eftertænksomt stenansigt og kølige replikker. Benedict Cumberbatch og Tom Hardy er også stærke som de to feltagenter, der hjælper Smiley i jagten på forræderen. Og derudover må det have været en fornøjelse at kunne caste Toby Jones, Colin Firth, Ciarán Hinds og David Dencik som de fire mistænkte. "Tinker Tailor Soldier Spy" er en enormt velspillet film, og set med danske briller er det lidt vildt at se Dencik gå ind på lige fod med førnævnte navne - plus John Hurt, der spiller den afgående SIS-chef.

"Tinker Tailor Soldier Spy" er en koldkrigsfilm af den gamle skole, tilsat et ekstra skud moderne trøstesløshed. Det er formentlig ikke alle, der har temperament til dens nedtonede, detaljemættede stil med afdæmpet intensitet og underspillet drama - men jeg var grebet hele vejen. Fremragende film, der kun matches af "The Spy Who Came in from the Cold" blandt de tidligere le Carré-filmatiseringer.
Dame, konge, es, spion